Роден на 7.05.1907 г. в Казанлък, Константин Трингов израства в

...
Роден на 7.05.1907 г. в Казанлък, Константин Трингов израства в
Коментари Харесай

Казанлъшкият живописец Константин Трингов търси красотата във всичко

Роден на 7.05.1907 година в Казанлък, Константин Трингов израства в еснафско семейство. Още в ранните си детски години той се увлича от рисуването и шари с молив по читанките и учебниците. Пръв вижда неговите способности учителят по изобразяване Станю Стаматов. По-късно, като възпитаник в прогимназията, Трингов стартира да работи с акварел и маслени бои по директно наблюдаване на натурата. Момчето по през целия ден скита из тесните улички на града и покрайнините. Търси сюжети край остарялата река и циганската махала. Населеният пейзаж, който става съществена тематика за бъдещите му картини, го притегля още тогава.

 Съществена роля за образуването на Трингов като художник играе самият Казанлък, наследил остарели културни обичаи, дал не един създател за българското изкуство. В читалище „ Искра " будният юноша има опция да види картини от български художници и да ползува богатата библиотека. Но един от най- значимите фактори за мирогледното израстване на Трингов е контактът му с Димитър Чорбаджийски - Чудомир, новият изобразяване, изтъкнатият към този момент художник и публицист. Той предизвиква младия създател и поддържа концепцията му да учи живопис в Художествената академия в София. Бащата, Мирчо Трингов обаче не е склонен с тези планове. Той смята изкуството за несигурна специалност и желае да направи сина си търговец. За тази цел през 1929 година го изпраща в София да следва Свободния университет. Коста обаче се записва студент по едно и също време и в Художествената академия. Болестта на бащата през 1929 година принуждава младежа да прекъсне краткотрайно образованието си. След това самичък поема издръжката си и в 1937 година приключва. Решителната стъпка е направена - той в никакъв случай към този момент няма да се отклони от определения път.

 В Академията негови професори по живопис са Цено Тодоров и Никола Ганушев. Те високо ценят своя талантлив възпитаник. Още като студент Трингов устройва две независими изложения в Казанлък - през 1934 и 1936 година - в които доминират пейзажи от родния край. В тях е изявена трескавата жадност на създателя да се потопи в атмосферата на родното и близкото, до което по-късно Трингов се допира с възприятието за неговата трайна и същинска хубост.

 Първият контакт с творбите на международното класическо и съвременно изкуство се реализира през време на едномесечната екскурзия до Италия в 1939 година Тази страна със своята естествена хубост и културни съкровища оставя незаличими усещания у художника. Тя открива за него нови светове, разсънва поетични усещания и дава подтик за развиване на гения му.

 Макар да е прочут най-вече като пейзажист, Константин Трингов има прояви и в други жанрове. Той основава богата поредност от цветя, нормално полски букети, които разполага на тъмни контрастни фонове. В последно време, с цел да внуши художествената си концепция, създателят търси безапелационна въздушна обемна среда, в която цветята да заживеят своя лиричен живот.

*Картините са оразмерени по отношение на уеб стандартите.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР