Роден на 2 май 1963 г. в Бургас Завършва актьорско

...
Роден на 2 май 1963 г. в Бургас Завършва актьорско
Коментари Харесай

Тончо Токмакчиев: Поставил съм си за цел в следващите 4 г. София да стане град без пластмаса


Роден на 2 май 1963 година в Бургас
Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Николина Георгиева
Едно от главните лица на студентското предаване “Ку-ку”, а по-късно и “Каналето”
Главен артист и продуцент на предаването по Българска национална телевизия “Шоуто на Канала”
Играе в голям брой театрални постановки
Кандидат за кмет от Партията на зелените и лидер на листата им за общински съветници в
столицата
- Г-н Токмакчиев, по какъв начин решихте да влезете в политиката?
- Не мисля, че това е влизане в политиката, а е демонстрация на гражданска позиция. Преди да вземам участие в кметските избори, имах няколко оферти да се включа в други листи и в инициативни комитети. В последна сметка одобрих предлагането на Партията на зелените, тъй като техните убеждения не опонират на моите правила и хрумвания. Аз съм човек, който постоянно е имал отношение към политиката. Има и една максима, че даже да не се занимаваме с политика, политиката се занимава с нас. Често имаме упреци към хората, които ни ръководят, само че малко са тези, които имаме куража да се опитаме да променим нещо.
- Как пристигна предлагането да бъдете повдигнат за кандидат-кмет от Партията на зелените?
- Нито съм партиен член, нито политик. Аз съм от гражданската квота. Според мен партийните ежби на национално равнище пречат на развиването и ръководството на общините, дребните и огромните градове. За мен е по-важно в общинските препоръки да влизат потвърдили се експерти, хора, които имат визия за развиването на градовете. Пътували са по света, видели са положителни практики. Управлението на един град се нуждае от юристи, лекари, актьори, инженери, архитеки, художници. Трябват повече хора със свободни специалности, а не подвластни от партийни централи.
- Как би трябвало да се развива София?
- Едно от нещата, които съм си сложил за цел, е в идващите 4 години София да бъде град, свободен от пластмаса. Това е заплашителен проблем в международен мащаб. Страни като Австрия и Германия към този момент вървят в тази посока. Употребата на пластмаса директно заплашва качеството на живота ни. Замърсява цялата околна среда - реки, морета, планини. Европа към този момент върви в тази посока и вместо постоянно да сме на дъното на класациите, да тръгнем и ние по този път. Другата ми цел е да се направи по-лесен
достъп на софиянци до Витоша Има и друго, за което си задавам въпроса, откакто София е зародила заради минералните извори и отвред е заобиколена от минерални води, то къде е този санаториум или къде е този спа туризъм?
- Как би могъл да се доразвие туризмът на Витоша?
- Витоша е оставена на произвола. Съоръженията там са на най-малко 50 година Спомням си моята щерка, като беше на 6 години, ходеше на ски учебно заведение. Оттогава нищо не е мръднало. Стои в това положение. Но не е единствено това. Ние би трябвало да имаме доста елементарен достъп до планината. Трябва да имаме достъп от центъра на София до Витоша по най-лесен метод. В момента най-лесно се качват с коли. Има и рейсове, само че те са допустимо най-старите. Одимяват планината. Трябва там да не се карат единствено ски, само че и колела. Аз съм един от хората, които по няколко пъти годишно качват Черни връх. Знам по какъв начин в събота и неделя се затрупва Витоша с коли. Това е един от проблемите, които би трябвало да бъдат решени.
- Друга от посоките на работа за вас са крайните софийски квартали. Кои от тях би трябвало да бъдат облагородени и развити?
- София е построена от 38 обитаеми места. Това не е единствено центърът на града. София е от “Ботунец” през Мировяне до “Кокаляне”. Там също живеят столичани. Скоро си приказвах с Катето Евро. Тя живее в “Кокаляне” и ми сподели, че там непрекъснато са подложени на режим на тока, а живеят доста хора. Имат проблем с почистването на улиците през зимата и с отоплението също. Говорим за чиста околна среда, а нямаме газификация на крайните квартали. Там всички са на твърдо гориво.
- Вие сте един от най-изявените и известни български артисти. Какво би трябвало да се промени при културните събития в столицата?
- Всички културни събития в София са съсредоточени в центъра. Големи столици като Париж и Лондон провеждат
забележителна част си събития в предградията. Това може да се направи и тук. Естествено метрото е причина за добра връзка сред всички крайни елементи на града. Първото метро в Лондон е издигнато през 1863 година Това е преди повече от 150 година Освен че това е най-удобният траспорт, той е и знак на авторитет за един град.
- Кандидатът за кмет от “Спаси София” счита, че метрото би трябвало да спре да се развива към този момент. Какво смятате вие за това?
- Всеки търси някакви странни хрумвания, посредством които да притегли внимание. Не съм експерт, само че несъмнено се усеща по какъв начин метрото облекчи трафика на София. Намаляха колите в центъра. Смятам, че с цел да бъде една метро мрежа допустимо най-функционална, тя би трябвало да бъде задоволително наситена. Да може да се прекачваш бързо. Трябва да се търси екологичен превоз.
- Как може София да стане още по-зелен град?
- Цялата мрежа от паркове, градинки и междублокови пространства, като се изключи че би трябвало да бъде поддържана, би трябвало и да се пази от застрояване и презастрояване. Нужно е и да се усъвършенства. Аз пребивавам в жк “Иван Вазов”. Когато е хубаво времето и в почивните дни, там се струпват десетки хиляди хора и в целия парк да вземем за пример има единствено една тоалетна. Има и няколко химически тоалетни, само че те са към някои от заведенията и се заключват, пък би трябвало да се търсят ключета. Оттам хората потеглят по потребност из целия парк. В края на краищата това са потребности. Не можеш да ги спреш. Също и в центъра на София, към Народното събрание, катедралата “Св. Александър Невски”, “Квадрат 500”, там няма социална тоалетна. Онзи ден минавах оттова, едни дами ме познаха, стопираха ме и ми споделят, че идват доста чужденци, които търсят тоалетна, а няма къде. Има доста такива дребни елементи. Иначе като погледнем София отдалеко, наподобява прелестно. За мен София е прелестен град, само че, както се споделя, дяволът е в детайла.
- Един артист като вас има ли място в общинския съвет?
- Според мен общинските препоръки би трябвало да са като църковните настоятелства от едно време. Хората, които са най-изявени, най-отговорни, са били избирани от народа. Не било да влезем, тъй като си нямаме работа. Аз не съм скучаещ. Имам си доста работа. Имам 8 представления, в които играя, само че за мен това е публичен ангажимент. Трябва да осъществим системата с качествени хора. Не да я сменяме. Нужни са експерти. Аз в моята специалност към този момент в продължение на 30 години непрекъснато съм пред хората, написа се за мен, приказва се за мен - къде хубаво къде неприятно, само че подобен е животът на хората, които са известни. Аз съм обиколил половин свят. Колкото съм прочел, има хора, с които два-три вагона книги ни разделят. Само пиесите, които съм изиграл, те една от тях не са прочели. Много е значимо в общинския съвет да влизат четящи хора, които са чели.
- Ако влезете в общинския съвет, това значи ли, че ще напуснете театралната сцена?
- Не, аз постоянно съм имал доста задължения и доста работа. Никога това не ме е плашело. Моята доктрина дори е, че когато човек прави нещо, си почива от другата работа. Аз по този начин си почивам. За мен повече от два-три дни, без да се прави нещо, е прахосване на време. Ако вляза в общинския съвет, естествено уговорките ми в театъра ще бъдат редуцирани, само че аз в никакъв случай няма да се откажа от това да играя. Това съм желал и това желая да върша.
- Актьорстването и театърът оказват помощ ли ви по някакъв метод в политиката?
- Помагат. Ще дам един образец. Един от най-успешните президенти е Роналд Рейгън. Той е сътрудник артист. Арнолд Шварценегер - доста огромен артист, беше губернатор на Калифорния. Можеше да стане и президент, само че просто не е роден в Съединени американски щати. Много такива случаи има на хора на изкуството, които са се занимавали сполучливо с подобен вид социална активност.
Не съм единствено аз артист в българската политика. Това са Стефан Данаилов, Евгени Будинов, Нона Йотова и други. Наистина оказва помощ, тъй като с цел да си добър артист, би трябвало доста да наблюдаваш. Това ти е работата. На мен това ми е професионално деформиране - да следя хората.
- Вие самият сте правили през годините доста политическа ирония. Готов ли сте да вършат скечове с вас?
- Ако има причина, заради която да вършат, дано вършат. Готов съм от вътрешната страна да им давам сюжети. (Смее се.) Само да кажа какъв брой би било добре, в случай че съм в общинския съвет, по какъв начин аз ще опиша какво се случва вътре в съвета. Нищо няма да спестя.
- Коя ще бъде вашата най-голяма идея като кмет на София или член на общинския съвет?
- Моят лозунг е “Добри каузи за София”. Трябва в общинския съвет да се вземат положителни решения, които да водят до положителни каузи за града. Освен ограничението на пластмасата един от проблемите на града е ликвидацията на общински предприятия, които правиха ремонтите в столичните региони. Покрай кандидатурата ми за кмет се поинтересувах по какъв начин са уредени сполучливи български градове. Пример е Бургас. Там има такова общинско дружество, което се занимава с поправки, дупки по улиците. В София това го няма и всичко минава през публични поръчки. За да се запълни една дупка в “Люлин”, “Дружба” или “Ботунец”, се минава през тромава процедура Затова е належащо тяхното неотложно възобновяване и това ще бъде едно от първите ми оферти към общинския съвет съчетаващо ляво и дясно, ще е положително.
- Какви смятате, че са вашите шансове да влезете в общинската власт?
- Аз съм актьор, не политик. Мисля, че с цел да бъде забавен животът на всички, би трябвало да ни е цветно. Трябва да има хора с богат житейски опит, аз считам, че имам подобен. В този ред на мисли считам, че имам шансове да бъда оценен от хора, които разсъждават и мислят като мен, а те не са малко.
- Тази седмица заминавате на турне в Америка. Какво ще играете там?
- Заедно с Камен Воденичаров и Жоро Мамалев ще играем едно ужасно зрелище. Казва се “Майстори на комедията”. Играли сме го съвсем в цяла Европа. В България се радва на огромен триумф и в този момент на драго сърце ще го представим на нашите другари в Съединените щати и Канада, където има българи. Постоянно ми се обаждат оттова. Наскоро едни другари от Торонто ми се обадиха и ми споделиха, че имат към този момент билети и ни чакат.
Сигурен съм, че ще бъде хубаво. Това не ми е първото турне в Съединени американски щати и Канада. Там публиката е доста откровена и импулсивна. Българите там реагират както американската аудитория, доста бурно./24chasa.bg/mnenia/article/7674291
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР