Роден е в София на 11 юни 1964 г. Син

...
Роден е в София на 11 юни 1964 г. Син
Коментари Харесай

Човек никога не си отива от този свят, все нещо от него остава тук. Ако бе жив, днес Чочо Попйорданов щеше да навърши 55!

Роден е в София на 11 юни 1964 година Син е на Иван Попйорданов – дълготраен шеф на Киноцентър „ Бояна “ и общоприет шеф на Българска национална телевизия през 1998 година, и лекарката Катя Попйорданова. Ако бе жив, през днешния ден артистът щеше да навърши 55 години!

Родът по бащина линия произлиза от Велес, Вардарска Македония. Прадядото на Чочо е първи братовчед на македонските революционери – войводата Миле и по-малкият му брат Йордан Попйорданов - Орце, лидерът на солунските атентатори.

През 1989 година Попйорданов приключва ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, компетентност „ Актьорско майсторство “ в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Учи в Чехия 1 година.

Играе в трупите на спектакъл „ София “ (1988), Малък градски спектакъл „ Зад канала “ (до 1994), а от 1994 година – и в Народния спектакъл. Най-известните му театрални функции са в постановките „ Хъшове “, „ Сън в лятна нощ “, „ В полите на Витоша “, „ Бурята “, „ Човекът, който прави дъжд “, „ Кимоно “, „ Декамерон “, „ Призраци в Неапол “, „ Хеда Габлер “.

Освен в театрални постановки, Чочо Попйорданов взе участие и във кино продукции, измежду които „ Вчера “ (1988), „ Адио Рио “ (1989), „ Любовното лято на един безделник “ (1990), „ Вампири, таласъми “ (1992), „ Сезонът на канарчетата “ (1993), „ Граница “ (1994) „ Испанска муха “ (1998), „ След края на света “ (1998), „ Дунав мост “ (1999), „ Сомбреро блус “ (1999), „ Хайка за вълци “ (2000).

Попйорданов е притежател на голям брой номинации и награди, измежду които номинация за „ Аскеер “ през 1996 и 1997 година и премия „ Златен Баяр “ в Белгия за най-хубава мъжка роля във кино лентата „ Граница “.

Известен е и с наличието си на дребния екран, с присъединяване си в телевизионното шоу „ Клуб НЛО “ по „ Канал 1 “.

През 2007 година стартира присъединяване си в сериала „ Хъшове “ за „ Канал 1 “ на Българска национална телевизия.

Той има племенници Елена и Петър Кошничарски.

Макар и посмъртно Чочо Попйорданов става татко на осиновената от него месеци по-рано дъщеричка Екатерина Петрова Попйорданова.

Петър Попйорданов умира в „ Пирогов “, към 6 часа сутринта на Великден, 5 май 2013 година, в резултат на черепно-мозъчна контузия с непълнота на мозъчния дънер, породена при рухване от 2 метра височина в гробищния парк „ Бояна “. Поклонението му се състои в Народен спектакъл „ Иван Вазов “. Попйорданов е заровен покрай неговата умряла майка в Боянските гробища.

През 2016 година е почетен посмъртно с премия „ Икар “ от Съюза на българските актьори за чест и достолепие. Същата година, посредством съдействието на Столична община, архивите на театрите и околните другари, сътрудници и родственици на Чочо, е открита краткотрайна галерия в памет на Попйорданов.

Ето и няколко цитата от великия артист, които в никакъв случай няма да забравим и те ще оставят своя отпечатък във вечността:

"Човек в никакъв случай не си отива от този свят, все нещо от него остава тук. "

"Основният ни проблем е, че сме изгубили способността да се изслушваме ".

"Не умеем да живеем. Нищо и половина сме. Тази нация е пред загиване. Ще изчезне и езикът. Ще се приказва единствено на британски. Ще се занимаваме единствено с компютри. Децата всеобщо ще бягат и ще се разочароват. Всички ще се избавят поединично. Това е. "

"Даниела се оказа избавителният пояс в бурното море, от което нямаше излизане. Може би самичък съм си го предвиждал, откакто се влюбих в нея, още когато бях на 11. Тя е моето избавление. "

"Матрицата съществува и мъчно можеш да се измъкнеш от нея. Бягството е самостоятелно, всеки самичък се "дематериализира ". Превръща се в поредност от нули и се надява някъде измежду тях да откри своята единичка. Да откри себе си. "

"Със Сашо Морфов цялостен живот сме били като две кучета - едното по-голямо и с искания за порода. Другото - също, само че би трябвало да се подчинява на първото. "

"Болката идва, когато Бог желае да те изпита. "

"Най-грешната визия за мен е, че съм един алкохолик, който преди време е бил доста симпатично момче. "

"Възпитан съм да изрека нещо, в случай че ми е пристигнало до гуша. Не претърпявам несправедливостта и постоянно отвръщам. "

"Аз съм си най-големият зложелател. Безотговорен съм, неизпълнителен. "

"Зодия Близнаци съм и в мен живеят доста повече от двама. Има моменти по време на работа, когато в мен живеят 17-18 души и не мога да схвана кой съм сега. Когато бях 22-годишен, ми се е случвало да обезумявам, все едно сърцето ми ще изскочи, аз не зная кой тъкмо съм сега. "

"Гордея се единствено с едно - че мога да обичам извънредно много…”

"Чочо е един от обичаните ми студенти, тъй като е необикновено надарен. Той е малко като героите на Достоевски. Много влюбчив, доблестен и добър, доста жертвоготовен. На тип наподобява мъжага и уединен левент, само че не е по този начин. Чочо е доста сензитивен и уязвим. " (Крикор Азарян за обичания си ученик)

Светла му памет!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР