Роден е на 14 октомври 1970 г. в град София.

...
Роден е на 14 октомври 1970 г. в град София.
Коментари Харесай

Мъжът, в чийто ръце музиката на цигулката е вълшебство: Васко Василев на 49

Роден е на 14 октомври 1970 година в град София.

Още от петгодишен има осъществявания пред аудитория, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и основния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.
 Вълшебният коктейл за по-свежа и сияйна кожа Edna предлага Вълшебният коктейл за по-свежа и сияйна кожа
На 10 години получава Правителствена стипендия и отпътува за Москва, където е признат в Централното музикално учебно заведение към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този интервал от седем години печели Международните състезания „ Жак Тибо “ в Париж, „ Карл Флеш “ в Лондон и „ Паганини “ в Италия.

През 1994 година става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който постоянно свири и като солист.

View this post on Instagram
#vaskovasilev #sofia

A post shared by EVENTIM.BG (@eventim.bg) on Feb 22, 2016 at 2:13am PST

Изпълнява както типичен творби, по този начин и музика с по-модерно звучене. Свири еднообразно добре както на класическа цигулка, по този начин и на цигулка, чийто тон се обогатява и усилва благодарение на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със международно известни реализатори като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Свири с цигулка „ Амати “, от която в света съществуват единствено 10 екземпляра, на възраст към 305 година

През 2011 година става арбитър в журито на българския X Factor.

View this post on Instagram
#vaskovasilev #sofia #arenaarmeec

A post shared by EVENTIM.BG (@eventim.bg) on Feb 29, 2016 at 6:04am PST

През октомври 2016 година е почетен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ I степен от президента Росен Плевнелиев. При удостояването си Василев декларира: „ Аз имам и други награди, само че за мене премията „ Кирил и Методий “ – въпреки всичко това е българска премия, е най-хубавата. “

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР