Роден е на днешния 21 септември, но през 1947 година

...
Роден е на днешния 21 септември, но през 1947 година
Коментари Харесай

Рожденик на деня: На 13 г. намира кашон със стари книги на баща си, днес го четат милиони

Роден е на днешния 21 септември, само че през 1947 година в Портланд, щата Мейн и е американски публицист, прочут най-много със своите романи на ужаса, които го трансформират в един от най-продаваните писатели на 20 век.

Стивън Кинг написа своите първи истории на 7-годишна възраст. В учебно заведение той продава на своите съученици разказите, които написа. Той не е обичан от учителите и откакто го разкриват, е заставен да върне облагите от своите продажби.

На 13 години той намира кашон със остарели книги на татко си, главно хорър и научна фантастика. Това е значимо прекарване за него и мощно повлиява младия публицист.

От 1966 до 1970 година Кинг следва британски език в университета в Мейн. Там той написа колона в учебното списание, наречена " Боклукчийската кола на Кинг “. За да се устоя, Кинг се захваща със най-различни работи. Една от тях е в индустриална пералня, където той събира материал за описа си " The Mangler ". Вероятно разказът " Аз бях тинейджър обирджия на гробове ", е бил умислен в интервала, когато Кинг е работил като гробар; това е първият му оповестен роман (1966).

След университета, Кинг получава документ за преподаване на британски език на гимназиално равнище, само че защото не съумял незабавно да си откри работа, приходите му идвали главно от разкази, оповестени в мъжки списания. Много от тях са оповестени в сборника " Нощна промяна ". През 1971 година Кинг се дами за Табита Спърс, с която са сътрудници от университета. През есента на същата година стартира работа като учител в Хемпдън, Мейн.

Продължава да написа разкази за разнообразни списания и работи върху концепциите си за романи. Въпреки това, финансовото положение на фамилията е доста неприятно - Кинг живее с жена си и детето си в каравана, като постоянно се постанова да им стопират телефона заради неплатени сметки. В този интервал Кинг стартира да се пристрастява към алкохола. С този проблем той се бори цяло десетилетие.

След публикуването на първия му разказ " Кери " последват доста триумфи. Много от романите на Кинг са филмирани за киното или малкия екран.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР