Родата на Алексей е била сиромашка, дядо му Омер е

...
Родата на Алексей е била сиромашка, дядо му Омер е
Коментари Харесай

Блиц: Как Асан Омеров от Бабинци стана Алексей Петров

Родата на Алексей е била сиромашка, дядо му Омер е карал трупи с воловете, майка му Гена се е грижила за добитъка, а татко му работил в горското
През февруари 2010 година Алексей Петров беше задържан при профилираната полицейска интервенция " Октопод ", разпоредена от тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Цветан Цветанов.  По този мотив Руслан Йорданов като публицист от вестник " Стандарт " посещава родното село на някогашната барета Бабинци, напомня Марица.

Там той беседва с родственици и съседи на Алексей Петров, които описват по какъв начин едвам на 8 години той и фамилията му българомохамедани са принудени да си сменят имената. Ето и текстът, оповестен преди 13 години.   

На 23 април 1962 година в Бабинци проплаква Асан Ибримов Омеров. Дядо му Омер отглеждал волове, които по това време са единственото транспортно средство " 4 х 4 " върху каменистите чукари.

От колибата му в местността Трескавец се разкрива чудна панорама - ридовете криволичат към ниското, където е сврян Тетевен и се вие долината на река Вит. Отсреща надничат старопланинските върхове Вежен, Паскал и Баба. 

Пастирите в мюсюлманското село на върха на света не са били пощадени от превратностите на историята. При национализацията след 9 септември на дядо Омер му взимат трите крави, двата коня и 7-8 овце за новото Трудово-кооперативно земеделско стопанство.

По-страшното идва през 1970 година, когато му вземат името дружно с тези на сина и внука му, както и на всички останали помаци в България. 8-годишният Асан се трансформира вечно в Алексей Петров. Баща му Ибрим е прекръстен на Илия. 

" Моят баща Асан го биха свиреп в милицията, държаха го със седмици в килия, до момента в който най-после склони да прекръсти и децата си.

Дядото на Алексей също доста го тормозиха, и той няколко нощи спа в милицията ", спомня си 48-годишният Ибришим от Бабинци.

Ибришим е учил четири години в един клас с доцента по корпоративна сигурност и антитероризъм в началното школо в селото.

" Не бяхме цялостни отличници, само че бяхме положителни възпитаници. Изкарвахме пет - пет и половина ", смее се той. След часовете с Алексей гонили топка по ливадите и играли на " юф " - нещо като пастирски голф, който се играе с криваци. През останалото време пасели конете и воловете. 

" Родата на Алексей е сиромашка. Дядо му Омер е карал трупи с воловете, след това майка му Гена се грижеше за добитъка, а татко му работеше в горското ", споделя Ибришим. Той счита, че карцерът на досегашния офицер от ДАНС е умишлен. 

20 години беше добър за страната, а в този момент внезапно го уличиха в какви ли не закононарушения. По принцип всички, които са били във властта, са за пандиза - и Костов, и царят, и Станишев.

Не може Алексей да е единствената изкупителна жертва, добавя балканецът, който в този момент се препитава с гледането на една крава.

След 10 ноември Ибришим не връща мюсюлманското си име Ибрим, защото всички публични документи се водят на второто му " аз ".

От Бабинци едвам трима-четирима индивида си връщат взетите през 1970 година имена. В селото в никакъв случай не е имало джамия, а в този момент, основно при погребения, викат от Галата ходжа, който пък бил родом от родопските села. 

В средата на 70-те родителите на Алексей Петров се местят да живеят в близкото село Градежница, откъдето е родът на майка му Гена. Къщата на родителите му там е пуста. Два дни преди ареста татко му паднал на улицата и си блъснал неприятно главата.

В момента се лекува в неврологичното поделение на Тетевенската болница. Майка му пък отпътувала в Ловеч, при щерка си Теменужка, където тя държи пекарна за самун и банички.

" Преди години Теменужка отвори в Градежница завод за произвеждане на ауспуси, само че работите не потръгнаха ", посочи Ивайло, комшия на родителите на скандалния командос.

Братът на Алексей - Огнян, пък върти мандрата в Тетевен и има лиценз за произвеждане на италианското сирене моцарела. 

Градежница и Глогово прекомерно малко наподобяват на помашките села в Родопите, цялостни с ревностни мюсюлмани. В събота по обяд мъжете се припичат на зимното слънце, стиснали бира в ръка.

В една къща десетина души бяха заобиколили заклано прасе и го пърлеха с бензинова лампа.

" Наистина не трябва мюсюлмани да ядат свинско, само че нашите хора към този момент напълно се объркаха ", изяснява Ивайло, дълготраен автобусен водач. Той показва, че 80% от хората са безработни, препитават се с бране на билки и малини, както и с дърводобив.

В Градежница не ставали закононарушения, а най-големият кахър са младежите, които карат с гневна скорост в близост и постоянно стават произшествия с съдбовен край.  

" За нашето село Алексей е огромно име. Понякога е идвал на наши тържества, сяда на трапезата и се радостни с всички ", споделя водачът. Въпреки това съвсем никой в селото не може да каже, че го познава.

На 14 години той отпътува да учи в сержантското учебно заведение в Пазарджик. Грижата за него поемат специфичните служби, които го трансформират в първокласен командос.

Следват именитите залавяния на немски крайнолеви терористи от групата " Баадер Майнхоф " и предотвратяването на атентати в Бургас.

По-късно някогашната барета се трансформира един от огромните силови застрахователи и минава своя лъкатушещ път сред спецслужбите, бизнеса, университета и подземния свят. 

Наскоро някогашната барета подвигна параклиса " Покров Богородичен " на връх Бабинци край родното си село. Ако Алексей Петров през днешния ден можеше да срещне дребния Асан Омеров и стадото волове, надали щеше да го познае...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР