Роботизирана система може да възстанови увредените нервни пътища след инсулт(снимка:

...
Роботизирана система може да възстанови увредените нервни пътища след инсулт(снимка:
Коментари Харесай

Носим робот помага за рехабилитация след инсулт


Роботизирана система може да възвърне повредените нервни пътища след инсулт
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато човек е претърпял инсулт, той има усложнения с предаването на команди от мозъка към другите елементи на тялото. Нова роботизирана система, известна като NCyborg, може да помогне на такива хора да си възвърнат способността да управляват крайниците си.

В момента NCyborg се създава в съдействие сред китайската болница Tongji и свързаната с Харвард компания за мозъчно-компютърни интерфейси BrainCo, заяви. Плановете допускат носимата система в началото да се употребява за рехабилитация на парализираните ръце на жертвите на инсулт.

Системата ще се състои от три съществени съставния елемент: EEG (електроенцефалографска) лента за глава, която чете електрическите сигнали от мозъка, лента за ръка, която чете нервно-мускулните сигнали от предмишницата, и роботизирана ръкавица, носена на ръката.

Когато пациентът се опита да извърши несъмнено деяние с ръка, лентата за глава и лентата за ръка ще открият съпътстващите електрически сигнали и ще предадат данните към обвързван компютър. Там логаритъм, основан на, ще направи отпратка към отличителния модел на електрическите сигнали с база данни за придвижванията на ръцете, с цел да откри кое тъкмо придвижване подхожда на този съответен модел. След това ще задейства ръкавицата, която ще реалокира ръката към осъществяване на плануваното деяние.
още по тематиката
Идеята е, че образованието по този метод последователно ще възвърне повредените нервни пътища на пациента, до момента в който в последна сметка той стартира още веднъж да извършва придвижванията на ръката без никаква роботизирана помощ.

Очаква се първичната версия на системата да бъде налична до пет години. Към този миг тя е способна да разпознава най-малко осем планове за с акуратност над 90 %, както и да реагира за по-малко от 300 милисекунди.

„ Целта на плана е да се създаде елементарен за потребление, благонадежден и наличен робот за рехабилитация на потърпевши от инсулт, който ще усъвършенства рехабилитационния резултат и… ще понижи обвързваните с това разноски ”, изясняват от болничното заведение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР