Роботите вече ще могат да разчитат на по-надежни батерии с

...
Роботите вече ще могат да разчитат на по-надежни батерии с
Коментари Харесай

За първи път твърдотелни батерии ще захранват роботи


Роботите към този момент ще могат да разчитат на по-надежни акумулатори с корав електролит
(снимка: CC0 Public Domain)

Устройствата от категорията носима електроника към този момент употребяват дребни твърдотелни (полупроводникови ) акумулатори, създадени от я понските компании TDK и Murata Manufacturing, само че такива батерии с по-големи размери за други приложения към момента няма. Очаква се обаче това да се случи скоро.

Японската компания, Maxell възнамерява да стартира това лято серийно произвеждане на акумулатори с корав електролит за зареждане на промишлени роботи, заяви Nikkei Asian Review.

Отказът от потребление на течен електролит, който е присъщ за литиево-йонните акумулатори, понижава риска от непринудено запалване на батериите и усилва плътността на предпазване на заряда до три пъти. Същевременно специалистите показват значителен минус на твърдия електролит – батериите на негова основа са повече от четири пъти по-скъпи от класическите литиево-йонни акумулатори.
още по темата
Maxell има намерение да употребява сулфидни твърдотелни акумулатори за зареждане на индустриални роботи. За производството им компанията възнамерява да построи обособена линия в цех покрай Киото, а инвестицията в плана се прави оценка на 15 млн. $.

До края на десетилетието Maxell чака да получава към 228 млн. $ годишно от продажбата на такива акумулатори. Японските компании имат четири от всеки пет патента в региона на технологията за твърди акумулатори. Panasonic, Toyota и Nissan също създават сходни технологии.

За производителите на коли батериите с корав електролит са изключително значими, защото ще им разрешат да усилят обсега на електрическите транспортни средства и да понижат тежестта им, както и времето за зареждане, без да компрометират пожарната сигурност.

Според някои прогнози, до 2035 година размерът на пазара на акумулатори с корав електролит ще доближи 12 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР