Роботите-прахосмукачки все повече навлизат в домовете ни и ни заменят

...
Роботите-прахосмукачки все повече навлизат в домовете ни и ни заменят
Коментари Харесай

Подслушват ли ни роботите-прахосмукачки?

Роботите-прахосмукачки от ден на ден навлизат в домовете ни и ни заменят в почистването, когато не сме вкъщи. Оказва се обаче, че колкото потребни са те, когато ни няма, толкоз нездравословни могат да бъдат, когато сме у дома.

Модерна робот-прахосмукачка е била хакната от екип откриватели за запис и предаване на тон. Изследователска група, ръководена от Нирупам Рой, помощник по компютърни науки в Университета в Мериленд, стигнала до разочароващи изводи по отношение на сигурността на модерния домашен апарат.

Всичко е обвързвано с навигацията, употребена в наличните модели. Тя се основава на лазерен лъч, отразяването на който разрешава на прахосмукачката да заобикаля конфликти с други предмети. Учените са открили, че звуковите талази предизвикват някои дребни промени в отразения лъч. Изследователите са употребявали тази функционалност, с цел да основат логаритъм за обработка на такива данни. Системата, наречена LidarPhone, съумява да разпознае човешката тирада с акуратност от 90%.

Авторите на проучването считат, че тази накърнимост в роботите-прахосмукачки съставлява евентуална опасност за сигурността на домовете или бизнеса на потребителите, употребяващи другояче комфортните софтуерни помощници.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР