Роботите, изследващи подводна среда, обикновено се държат като слон в

...
Роботите, изследващи подводна среда, обикновено се държат като слон в
Коментари Харесай

Учени създадоха риба-робот за подводни изследвания

Роботите, изследващи подводна среда, нормално се " държат " като слон в стъкларски магазин и смущават водните жители с тромавите си придвижвания. Водени от тази концепция, американски експерти са създали гъвкавата Софи - роботизирана риба за деликатни подводни проучвания, съобщи Ройтерс, представени от Блиц.

 



Специалисти от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския софтуерен институт показват Софи - ръководена отдалечено роботизирана риба, способна да плува измежду коралови рифове и рибни пасажи, без да провокира ужас измежду морските жители.

Едва ли някой ще се изненада, че вградената в " носа " на Софи камера, предопределена за подводни фотоси и видеа с висока разграничителна дарба, е вид " рибено око ". Роботизираната риба е бяла, тежи 1,6 кг, дълга е 47 сантиметра и е проектирана по този начин, че да прилича " маневрите " на същинските си посестрими. Софи употребява за навигация " неестествен мускул " - гъвкавата си опашка, направена от силициев еластомер.

Деликатното й напредване подкрепят и две странични перки. " Избрах името Софи освен тъй като значи Софт Фиш (Мека Риба), само че и тъй като ми припомня за момиче, което харесвах в гимназията. Името е мелодично и изцяло подхожда на нежното превъртане на роботизираната риба във водата ", споделя Робърт Кацшман от изследователския екип. Софи се ръководи посредством водойстоучив джойстик от гмуркач, който може да се намира на разстояние до 21 метра от нея. Роботизираната риба е тествана в басейн на Масачузетския софтуерен институт, в крайбрежни води и в коралов риф в южната част на Тихия океан.

Софи е в положение да плува до 40 минути и да се спуска на дълбочина до 18 метра. Съществуващите роботи за подводни проучвания нормално са привързани към лодки и се задвижват от гребни винтове или реактивни мотори, които внасят ужас в естествената среда. За разлика от тях Софи плува внимателно дружно с същинските си посестрими и други морски жители, без да ги стряска и подтиква към бягство.

Освен за снимане на подводни фрагменти, роботизираната риба може да се употребява за проучване на замърсяването в крайбрежни води и за картографиране на подводната среда. Създателите на Софи имат вяра, че тя ще послужи за ентусиазъм и в създаването на други " деликатни роботизирани откриватели " на водата, а също и на сушата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР