Роботът Ugo ще изпълнява задачи в дейта центровете на NTT,

...
Коментари Харесай

Роботи заменят хората в японски центрове за данни


Роботът Ugo ще извършва задания в дейта центровете на NTT, възлагани до момента на хора
(снимка: NTT Data)

Роботите навлизат последователно в разнообразни сфери на стопанската активност, заменяйки хората при осъществяването на рутинни задания, които се подават елементарно на автоматизация. Това се случва към този момент и в центровете за данни.

Японският оператор NTT Data възнамерява да внедри роботи в своите центрове за данни, които в последна сметка ще заменят част от личния състав. Компанията е провела сполучливи проби със профилирани роботи Ugo, предопределени да инспектират центрове за данни, заяви Datacenter Dynamics. Тези машини скоро ще бъдат налични в 15 дейта центъра на NTT Data в цяла Япония.

Нещо повече, компанията има намерение да комерсиализиране това решение. Наскоро друга японски колос, Fujitsu, разгласи проектите си да тества частна 5G мрежа и профилирани роботи в един от своите центрове за данни, които да патрулират пространствата с оборудването. Отново заменяйки хората.
още по темата
Роботът, тестван от NTT Data, съставлява тяло с две ръце-манипулатори, инсталирани върху моторизирана платформа. Ugo разполага с термовизионна камера, микрофон, датчици за мокрота и температура и анализатор на субстанции във въздуха.

Движейки се из центъра за данни, роботът може да открие аномалии в работата на оборудването, като следи показанията на знаците, неочаквани температурни промени и така нататък По този метод е допустимо да се следи отдалечено центъра за данни, което понижава тежестта върху личния състав.

Роботът беше тестван в центъра за данни NTT Shinagawa в Токио от август до ноември тази година, където извършваше ежедневна инспекция в продължение на 1-2 часа. Резултатите от опита бяха позитивни и в този момент компанията има намерение да стартира практическото внедряване на роботи през април 2023 година

Операторът Switch показа патрулиращ робот за център за данни още през 2020 година, само че явно няма развиване на плана. Novva Data Centers пък реши да не основава робот от нулата, а да приспособява решенията на Boston Dynamics. В Китай фирмите Huawei и Alibaba употребяват свои лични профилирани роботи в центрове за данни, които извършват някои задания вместо хората.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР