Роботът София се изяви като съавтор на 31-годишен италиански дигитален

...
Роботът София се изяви като съавтор на 31-годишен италиански дигитален
Коментари Харесай

Продават на търг картина, нарисувана от робот


Роботът София се изяви като съавтор на 31-годишен италиански цифров художник
(снимка: Hanson Robotics)

Хуманоидният робот София (Sophia), основан от хонгконгската Hanson Robotics и първият, получил поданство, още веднъж е в заглавията на международните медии. Скоро картина, нарисувана от София, ще бъде продадена на търг във формата NFT. Всъщност, планувано е да се продадат общо три „ творби ” от този тип.

Роботът е съавтор на 31-годишния италиански цифров художник Андреа Боначето, прочут с портрети на известни персони, в това число на изпълнителния шеф на Tesla Илон Мъск. Като първоначален материал употребява детайли от творбите на Боначето, други картини и лични рисунки, направени на разнообразни повърхности.

„ В моето изкуство ние използваме трансформаторни мрежи и генетични логаритми, както и други типове цифрово творчество ”, споделя София пред. „ Моите логаритми основават неповторими модели, които в никакъв случай до момента не са съществували в света. Така че мисля, машините могат да творят ”
още по тематиката
Дигиталната творба, наречена Sophia Instantiation, е 12-секунден MP4 файл, показващ еволюцията на портрета на Боначето в, съпроводен от действително изображение, нарисувано от робота-художник на разпечатка на нейния автопортрет.

„ Надявам се, че моята работа ще се хареса на хората и в бъдеще ще можем да си сътрудничим с хора в нови и забавни насоки ”, споделя София. След търга роботът ще прегледа лицето на спечелилия участник и ще добави последния щрих към „ фигурата ”.

Роботът-художник е показан от Американската изложба IV Gallery. „ София има същата независимост като петгодишно момиче, без ограничавания какво може да рисува ”, споделя шефът на галерията Винсент Харисън.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР