Роботът Optimus ще търси мястото си във всяко домакинство на

...
Роботът Optimus ще търси мястото си във всяко домакинство на
Коментари Харесай

Илон Мъск: Роботът Optimus трябва да е двойно по-евтин от автомобил


Роботът Optimus ще търси мястото си във всяко домакинство на планетата
(снимка: Elon Musk / X)

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск съобщи, че цената на хуманоидния робот Optimus,  разработван от компанията, би трябвало да се поддържа под половината от цената на автомобил, с цел да се реализира всеобща комерсиализация.

Към 2023 година междинната световна цена на автомобил Tesla надвишава 45 000 $, при към 47 000 $ за пазара на нови коли в Съединени американски щати. Това значи, че цената на робота може да доближи 20 000 – 25 000 $.

Мъск има вяра, че Tesla може да понижи цената на робота до под половината от цената на нова кола, макар че не показва съответна цифра, отбелязва Electrek. Наблюдателите на пазара разясняват, че опитът да се задържат роботите на налична цена за множеството консуматори цели комерсиализация в огромен мащаб.

Tesla неотдавна показа хуманоидния робот от последващо потомство, Optimus Gen 2, който може да се похвали със обилни усъвършенствания по отношение на предшественика си. Оборудван със задвижващи механизми и датчици, проектирани от Tesla, роботът предлага усъвършенстван баланс, а всичките 10 пръста са чувствителни.
още по темата
По-рано Мъск съобщи, че Optimus е недооценен и нарежда робота като главен фактор за дълготрайната стойност на Tesla. Той планува бъдеще, в което всяко домакинство има Optimus, кадърен да извършва разнообразни обслужващи задания. Мъск прави оценка евентуалното пазарно търсене на 10 до 20 милиарда броя.

В промишлеността обаче витаят подозрения по отношение на опцията за създаване на многофункционални роботи в кратковременен проект, които да поемат рискови или повтарящи се задания. Въпреки това Tesla има вяра, че с вложенията си в AI технологии и опита в области като самостоятелно шофиране, акумулатори и електрически мотори, тази цел е постижима.

От позиция на Tesla, самоуправляващата се кола е сходна на робот на колела. Компанията възнамерява скорошно внедряване на робота във вътрешните си фабричен интервенции. Ако полезността му бъде доказана, Tesla е подготвена да пусне Optimus на всеобщия пазар.

Графикът на произвеждане на Optimus остава незнаен. Въпреки това Tesla неотдавна отвори повече работни места, свързани с роботиката, в това число позиции във веригата за доставки и производството.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР