Роботът Да Винчи отстрани вродени бъбречни аномалии при десетгодишни пациенти(снимка:

...
Роботът Да Винчи отстрани вродени бъбречни аномалии при десетгодишни пациенти(снимка:
Коментари Харесай

Робот отстрани бъбречни аномалии на две деца


Роботът Да Винчи в профил вродени бъбречни аномалии при десетгодишни пациенти
(снимка: МБАЛ Доверие)

И зключително комплицирана интервенция за премахване на вродени бъбречни аномалии при две десетгодишни деца бе осъществена за първи път в България благодарение на робота Да Винчи .

Пластичните интервенции и реконструкцията на дефекта избавят естествената бъбречна функционалност на пациентите. Операцията прави екип от български и швейцарски уролози с роботизираната хирургична система Да Винчи в МБАЛ Доверие. Двамата пациенти са изписани на третия ден с отлични резултати, без затруднения.

С тази интервенция се слага началото на дълготрайна стратегия, чиято цел е да развие в урологията при деца. „ До средата на ноември следва да създадем още 2 интервенции, с които започваме дълготрайното развиване на тази програма”, описа проф. Марин Георгиев, началник на екипа.

„ Работим с разнообразни експерти, които са профилирани в тънкостите на детската урология. Отстраняването на вродените аномалии възвръща естествената функционалност на бъбрека, а това е извънредно значимо за детския организъм, който занапред се развива ”, добави проф. Георгиев.
още по тематиката
Вродените аномалии на бъбреците и пикочните пътища са едни от най-честите малформации. Ранното им идентифициране е от значително значение за попречване на бъбречно увреждане.

Благодарение на робота „ Да Винчи ”, хирурзите реализират оптимални резултати при редица урологични и гинекологични болести, обезпечава се бърза реакция и доста се съкратява интервалът на възобновяване на пациентите.

Популярни като „ безкръвни интервенции ”, интервенциите с робота Да Винчи се вършат посредством дребни отвори от 5-10 мм. „ Разликата с елементарните лапароскопски интервенции е, че сред пациента и хирурга стои роботът, който внася по-голяма точност, сигурност за пациента и прочут надзор върху работата на хирурга ”, показа доктор Ивайло Семерджиев.

Роботизираната хирургична система Да Винчи е най-известната и най-напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни интервенции. Тя дава големи, поради доста по-голямата точност, по-малката контузия, по-големия резултат в лекуването и извънредно бързото възобновяване.

Целта на високотехнологичната медицина е по-бързо пациентът да се върне към пълностоен, разясниха експертите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР