Роберто Виола ръководи Генерална дирекция Свързаност (DG Connect) към Европейската

...
Роберто Виола ръководи Генерална дирекция Свързаност (DG Connect) към Европейската
Коментари Харесай

Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и заедно можем да постигнем повече

Роберто Виола управлява Генерална дирекция " Свързаност " (DG Connect) към Европейската комисия, който дава отговор за информационните мрежи, наличието и технологиите. Но най-краткото изложение той и сложил в профила си в " Туитър " - " кибер любопитен и цифров идеалист ". Опитът му в връзките и регулациите е от десетилетия, а работата му през днешния ден е директно обвързвана с тази на зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип и еврокомисар Мария Габриел. В DG CONNECT създават и ползват политиката на Еврокомисията за цифрова стопанска система и общество, проучване и нововъведения, бизнес и промишлености, просвета и медии. С господин Виола беседваме в деня, когато в София се открива основно за цифровото бъдеще на Европейски Съюз събитие.

Наближава краят на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Започналата през днешния ден в София " Цифрова асамблея 2018 " ще бъде последното по-значително събитие в програмата. Колко постигнахте през последните 6 месеца във вашия бранш? Помогна ли с нещо това, че точно България е ръководител през последната половин година?

- Постигнахме впечатляващ прогрес под управлението на Българското председателство с политически съглашения по новите правила за телекомуникационния бранш, аудио-визуалните медийни услуги и свободното придвижване на нелични данни по метод, съответен за цифровата ера. Българското председателство съумя и в това да реализира съглашение за европейските суперкомпютри, основавайки платформата EuroHPC. Именно Българското председателство ще бъде запомнено с тези достижения, оформящи цифровото бъдеще на Европа.

 Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и дружно можем да реализираме повече
© twitter.com/ViolaRoberto

Коя е най-важната тематика, която ще обсъждате в идващите два дни в София?

- В дневния ред има много тематики, в това число съществени цифрови въпроси като обществени медии, кибер сигурност, цифрови умения, изкуствен интелект и интернет на нещата. В тазгодишната Цифрова асамблея има и специфичен фокус върху Западните Балкани и в случай че би трябвало да подчертая едно съответно нещо, това би било Дигиталният дневен ред за Западните Балкани.

Това е началото на взаимен развой, който да подсигурява, че Западните Балкани печелят от цифровата промяна и че районът е съответно квалифициран в цифровата сфера за присъединение към европейския съюз.

 Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и дружно можем да реализираме повече
© twitter.com/ViolaRoberto

Чувствате ли се по-уверен след предлагането на европейската комисия за пръв път в историята Европейският съюз да има самостоятелна цифрова стратегия с бюджет от 9 милиарда евро за интервала 2021-2027 година?

- Предложението ни за Многогодишната финансова рамка (МФР) и съответно за характерен бранш като цифровата сфера е резултат на открит и включващ спор, почнал преди повече от година с Бялата книга за бъдещето на Европа и Документа за размисъл по отношение на бъдещето на финансите на Европейски Съюз. Те бяха последвани от обширни публични съвещания, на които главното обръщение бе, че една по-обединена, мощна и демократична Европа изисква и нов, съвременен бюджет.

Част от МФР е и препоръчаната Програма " Цифрова Европа ". Основната ѝ цел е да подсигурява, че Европа е водеща в цифровата промяна и носи изгоди за всичките си жители и бизнеса. Програмата би трябвало да финансира огромните сфери на бъдещето като изкуствения разсъдък или суперкомпютрите. Тя би трябвало още да влага в кибер сигурност, в отбрана на цялата ни цифрова среда и цифрови умения, да дава на хората и фирмите нови благоприятни условия в цифровия свят. Програма " Цифрова Европа " ще помогне и за необятна приложимост на цифровите технологии в другите стопански системи и общества.

Много стимулиращо е да виждаме, че има явен ангажимент и условия да се извършват задачите на " Цифрова Европа ", както и на други сходни стратегии като " Хоризонт Европа " за проучвания и нововъведения или Механизма за свързване на Европа - програмата ни за цифрови мрежи с доста огромен потенциал и 5G системи.

А вярвате ли, че препоръчаната сума ще бъде сполучливо предпазена в договарянията за идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз?

- Предложението на Европейската комисия се основава на реалистични оценки за това, от което има потребност. Освен това те са резултат на открит и включващ разнообразни участници спор, както и на разбор на предходни разноски, които ни помогнаха да определим ясно кое е работело добре в предишното и какво да съхраним за идващия бюджет.

Днес в Европа явно има дефицит на вложения в огромни планове за фундаментален дигитален потенциал, както и разминаване сред предлагането и растящото търсене на последно потомство технологии. В сферата на суперкомпютрите, да вземем за пример, учени и инженери от Европейски Съюз всеобщо се насочват към изчислителни запаси отвън Европа, пазарът ни за изкуствен интелект е недорасъл спрямо този в Съединени американски щати, а обществата и стопанските системи ни са застрашени от раздробеност и дребни обществени вложения в кибер сигурност.

Тези образци единствено демонстрират, че не можем да си позволим да не влагаме в цифровото бъдеще на Европа, в случай че желаеме да останем конкурентноспособни и да си подсигуряваме предстоящ разцвет. Убеден съм, че тези изводи ще бъдат споделени и от хората, които взимат решения. Окончателното решение, обаче, е в ръцете на страните членки на Европейски Съюз и на Европейския парламент.

 Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и дружно можем да реализираме повече
© twitter.com/ViolaRoberto

Кой е най-важният резултат, който очаквате да постигнете от всичко това в интервала 2021-2027 година?

Целта ни - взаимно с капиталовото присъединяване на страните членки - е да реализираме такава цифрова промяна в Европа, която ни дава мощен прогрес към образован напредък в сфери като инфраструктура за данни с високо качество, съгласуваност и кибер сигурност. Поставяме си за цел и да имаме европейска лидерска позиция в суперкомпютрите, в интернет от последващо потомство, изкуствения разсъдък, роботиката и огромните масиви данни. Това ще ускори конкурентната ни позиция в индустрията и бизнеса в Европа в една цифровизираната стопанска система, само че също по този начин ще има доста отражение и върху запълване на разминаването в цифровите умения вътре в границите на съюза.

Предстоят още договаряния за идната МФР, по какъв начин да накараме жителите на Европейски Съюз да почувстват, че за многомилиардни фондове договарят не някакви отдалечени от тях институции в Брюксел и Страсбург, а експерт - в това число от Вас, човек със забележителен опит - които търсят компромис сред ползите на корпорациите и " елементарните хора "?

- В забележителна част с помощта на напредъка на цифровите технологии жителите на Европейски Съюз могат да допринесат както в никакъв случай до момента за провеждането на политики с даването на противоположна връзка по самодейностите на Еврокомисията още до момента в който те се оформят. Като част от нашия дневен ред за по-добри регулации, Европейската комисия изслушва по-внимателно гледните точки на жителите и ангажираните страни. Целта е предложенията, които се вършат, да стъпват на обстоятелства, отговарящи на потребностите на жителите на Европейски Съюз.

Какво мислят хората за начинания на Еврокомисията може да се споделя на основни стадии от цикъла за подготовка на политическите решения. Чрез публични съвещания жителите могат да изразят позицията си по размера, целите и добавената стойност от дейностите на Европейски Съюз по нови начинания или пък да споделят оценката си по към този момент съществуващи политики и закони.

 Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и дружно можем да реализираме повече
© twitter.com/ViolaRoberto

Тук стигаме до казуса с доверието и сигурността. Хората за загрижени за цифровата си сигурност и персоналните си данни, тъй като не имат вяра на корпорациите и даже на държавните управления си. Как се реализира сигурност, когато не доближава доверие?

- И кибер сигурността, и персоналните данни са нещо доста значимо за гарантиране на нужното доверие към цифровата стопанска система. Ето за какво Европейската комисия поставя огромни старания в тази посока. Разполагаме с едни от най-строгите в света правила за отбрана на персонални данни под формата на GDPR регламента, който влезе в действие преди месец. Надяваме се това скоро да бъде допълнено от актуализирания режим за e-privacy, който да обезпечи хармонизиране на разпоредбите за дискретност на електронните връзки. Така се основава доверие към цифровите услуги, а това, от своя страна,ще помогне тези услуги да процъфтяват в цифровия обединен пазар.

Миналия септември публикувахме пакет за кибер сигурност, с който да засилим съдействието в Европейски Съюз и потенциала за увеличение на така наречен кибер резистентност в Европа. Той включва изчерпателен набор от ограничения за справяне със незабавни кибер закани посредством укрепване на кибер устойчивостта на Европейски Съюз, посредством основаването на обединен пазар за кибер сигурност и посредством дейно създаване на кибер защита и укрепване на интернационалното съдействие.

На 15 юни дадохте началото на Европейски алианс за изкуствен интелект и поканихте всички да вземат участие във образуването на дебата и даването на противоположна мвръзка. Бихте ли обяснили по-подробно тази самодейност? Какво очаквате да реализира Групата на високо ниво за изкуствения разсъдък?

- Европейският комисар Мария Габриел стартира Европейски алианс за изкуствен интелект като многостранен конгрес за необятна и открита полемика по всички аспекти на развиването на изкуствен интелект и последствията от това. За всички, които се интересуват, е налична онлайн платформата на този алианс. На нея има няколко тематики, свързани с изкуствения разсъдък, които към този момент се разискват.

Дискусиите в границите на алианса ще послужат и като принос за работата на новосъздадената експертна Група на високо ниво за изкуствения разсъдък. Освен да управлява Европейския алианс за изкуствен интелект, другите две цели на тази група са да предложи на Европейската комисия етически насоки за изкуствения разсъдък, покриващи проблеми като почтеност, сигурност, бистрота, какво ще е бъдещето на работните места или на демокрацията, както и да оказва помощ на Комисията за следващи решения и механизми.

В допълнение, експертната група ще поучава Комисията за идващите стъпки, свързани със средносрочни и дълготрайни провокации и благоприятни условия, зараждащи от изкуственя разсъдък. Това ще става посредством рекомендации, които ще се насочат в процеса на оформяне на политики, в оценката на правните правила и създаването на цифрова стратетия за идващото потомство.

Алиансът и експертната група са движени от желанието ни да реализираме включването на повече участници в този значим бранш на политики. С учредяването на тези две институции повеждаме създаването на виновен изкуствен интелект, учреден на полезностите на Европейски Съюз и на фундаменталните човешки права.

 Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и дружно можем да реализираме повече
© eu2018bg.bg/bg

Мнозина учени и бизнесмени предизвестяват за заплахите, свързани с изкуствения разсъдък. Според вас кои са главните от тези рискове и какво прави Европейски Съюз за предотвратяването им?

- Осигуряването на подобаваща етична и правна рамка е една от главните цели и сфера на активност в нашата тактика. Напредъкът на технологиите, учредени на изкуствен интелект, повдига голям брой правни въпроси и в частност тези за отбрана на данни, сигурността и кой в последна сметка носи отговорност. Много е значимо да се създаде верен баланс сред нововъведения и отбрана.

Съществуващото законодателство се подлага на преоценка, с цел да се види дали дава отговор на предназначението си поради напредъка на технологиите. Европейската комисия проучва две основни в това отношение наставления - за оборудването (Machinery Directive) и за отговорността при производството на артикули (Product Liability Directive). Скоро ще има и други събития, с цел да се реши има ли потребност от някакви дейности в тази посока.

Що се отнася до етичните аспекти, сходно на всяка технология или инструмент, изкуственият разсъдък може да се употребява за положително или за зло. Европейски Съюз отделя огромно внимание на моралните аспекти в работата с изкуствен интелект, с цел да се подсигурява доверието, както и с цел да сме сигурни, че създаването и ивъвеждането на тези системи подхожда на фундаменталните ни полезности. До началото на 2019 година експертната група и алиансът за изкуствен интелект ще приготвят - въз основата на фундаменталните права - рекомендации за етични насоки за работата с изкуствен интелект.

Налице е и необятно публикувана неустановеност от въздействието на изкуствения разсъдък върху работните места. Заедно с автоматизацията, той основава и унищожава работни места и сигурно ще преобразува голям брой съществуващи специалности. Все още е неразбираемо какъв ще бъде чистият резултат и изследванията съществено се разминават в заключенията си.

Едно от последните, да вземем за пример, пресметна, че до 2030 година приблизително 15% от дейностите на работните места ще бъдат заместени и сред 3 и 14 % от чиновниците по света ще би трябвало да се занимават с нещо напълно друго. Всички служащи и чиновници ще би трябвало да се приспособяват към работа с все по-мощни машини.

За да отговорим на тези закани, съгласно проектите ни за секторно съдействие ще създадем специфични схеми за образование и преквалификация за специалностите в риск да бъдат напълно автоматизирани. На тях ще съберем бизнеса, профсъюзите, висшите учебни заведения и обществените управляващи. В същото време се нуждаем от развъждане на гении и от увеличение на хората, подготвени да работят с изкуствен интелект посредством стратегии като Стажове за цифрови благоприятни условия, Коалиция за цифрови умения и работни места, Дневн ред за нови умения за Европа и План за цифрови образования. Успоредно на обучаването на най-хубавите гении, ще работим и за основаване на привлекателна среда за задържането им в Европейския съюз.

 Роберто Виола: Бъдещето на Европа е цифрово и дружно можем да реализираме повече
© eu2018bg.bg/bg

Казвате, че Европейски Съюз би трябвало да влага повече в изкуствен интелект, само че е реалност, че сега огромните корпорации са водещи в тази промишленост и това се вижда изключително ясно в Силициевата котловина в Съединени американски щати. Как би могла една страна, или алианс на страни, да се конкурира с частния бранш по този въпрос?

- Една от главните цели на новата тактика на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък е да се подсигурява, че европейските компании са конкурентоспособни в бранша на изкуствения разсъдък. Частните вложения в изкуствен интелект изостават в Европа, само че разполагаме със обилни активи, върху които да надграждаме, в това число откриватели от международна класа, лаборатории и започващи компании, както и конкурентоспособен бранш на роботиката. Комисията поддържа изследователските институции и фирмите, с цел да са подготвени за бъдещото потребление на изкуствения разсъдък. Но вложенията от Европейски Съюз би трябвало да бъдат допълнени по подобаващ метод и от европейските компании.

Финансирането ни е фокусирано върху два аспекта - проучване и разработки. Европейски Съюз е дал на изследователските институти обилни финансови заплащания посредством разнородни стратегии. В сходство със тактиката ни за изкуствен интелект това финансиране ще бъде доста увеличено. В същото време е също толкоз значимо да стане по-лесно за европейските компании да употребяват изкуствен интелект. Чрез обезпечаването на достъп до висококачествени принадлежности с изкуствен интелект - да вземем за пример, посредством плануваната платформа за поръчване на изкуствен интелект - Комисията ще демократизира технологиите с изкуствен интелект.
The future of Europe will be digital and we need to stay united. No single country can successfully face the global technological challenges alone.

I`m looking forward to discussing the #FutureOfEurope at #DA18eu. pic.twitter.com/gqtL7PkByo

— Roberto Viola (@ViolaRoberto) June 25, 2018

В идващия дълголетен бюджет имаме желание за продължим да влагаме в проучвания, свързани с изкуствен интелект и нововъведения посредством " Хоризонт Европа ", във всички браншове, в това число опазване на здравето, превоз и произвеждане. В допълнение нашата стратегия " Цифрова Европа " цели построяването и усилването на главен потенциал за изкуствен интелект в Европа, в това число запаси с бази данни и складове на логаритми. Това ще бъде съпроводено с вложение в суперкомпютри, кибер сигурност и цифрови умения, както и със обилни старания за разширение разпространяването и потреблението на тези цифрови технологии от всички компании и обществена администрация.

Нека напомним в края на нашия диалог, че единният дигитален пазар е нещо доста покрай хората и към този момент е част от всекидневието им - да вземем за пример, могат да гледат свободно на мобилните си устройства международното състезание по футбол в Русия.

- Да, в действителност. Напредъкът на тактиката ни за единния дигитален пазар носи съответни изгоди на европейските консуматори и нашите нови правила за достъп до наличие, влезнали в действие от 1 април, са добър образец в това отношение. Благодарение на тях европейците, които купуват или се абонират вкъщи за онлайн наличие - филми, спортни събития, слушане на музика, събаряне на електронни книги или игра на компютърни игри - към този момент е налично без спомагателни такси, когато пътуват или обитават краткотрайно в друга страна от Европейски Съюз. Абонатите на онлайн малките екрани няма да пропуснат нито един мач от международното, когато пътуват в страна от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР