Роберт Месхи и Тильо Тилев представят стихове, писани на 42-ия

...
Роберт Месхи и Тильо Тилев представят стихове, писани на 42-ия
Коментари Харесай

Пловдивски и грузински поет с билингва книга

Роберт Месхи и Тильо Тилев показват стихове, писани на 42-ия паралел с писменост за ангели

На 10 май 2023 година от 17:30 часа в 7. публика на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ ще се състои премиерата на книгата „ Стихотворения “, която излезе от щемпел преди броени дни в издателство „ Универсал “ в столицата на Грузия – Тбилиси.

В нея са включени стихотворения от поетите Роберт Месхи и Тильо Тилев, като текстовете им са на български и грузински. Тяхното наличие в книгата, в случай че използваме математическата терминология, е не на половина, а три четвърти, тъй като с изключение на създатели са и преводачи.

Двата дяла на изданието имат лични заглавия – на Роберт Месхи е „ Четиридесет и вторият паралел “, на Тильо Тилев – „ Азбука за ангели “, като предговорите са написани надлежно от Нино Кокосадзе и от проф. д.ф.н. Жоржета Чолакова.

Ето какво споделя за книгата редакторът Ивана Колева: „ На 42-ия паралел двама поети пишат. На ангелска писменост. Стиховете им са „ улици от думи “. В тях  има ангели и тромпети, „ пепелноруси пловдивски петъци “, колхиди и касиопеи, пустини и витлееми… Тишината на единия среща цветовете на другия. Единият рисува предмети – остарели къщи, смутени дървета, раковини, треви, теменуги. Другият плете пердета от тишина, зад които дишат „ думи на мълчанието “ и надничат сънища. Единият е угрижен, другият – преклонен.

Роберт Месхи е в Тбилиси, Тильо Тилев – в Пловдив. Двамата са доста разнообразни. Те са двата бряга на морето, което не ги разделя, само че ги събира.

Споделят една специфичност – провокират доверие. Освен това пишат блестящо, красиво, себеразкриващо. Нашата обща работа над тяхната книга  ми донесе наслада и умиротворяване. Имат прелестно възприятие за комизъм, което прогонва всяка горест. Техните стихове за прощален път напомнят, че поезията спасява… “

Роберт Месхи е новият „ лекар хонорис идея на вестник „ Пловдивски университет “, а тържествената гала ще предшества представянето на книгата.

Според дългогодишна традиция в навечерието на 24 май се избира един публицист или стихотворец, който получава това почетно звание. Досега с него са удостоени Христо Карастоянов, Иван Вълев, Гриша Трифонов, Валери Станков, Красимир Йорданов, Антон Баев, Александър Секулов, Емил Милев, Петър Краевски, Румен Денев, Веселин Стоянов, Георги Янев, Иван Митев.

Роберт Месхи е вторият задграничен член на тази влиятелна гилдия, след канадската поетеса Клодин Бертран.

Той е и измежду десетте участници от осем страни в шестото издание на Международния фестивал на поезията „ ОРФЕЙ “, който се организира от 10 до 13 май в Малката базилика на Пловдив (пълната стратегия на събитието може да намерите в интернет: https://orpheus-plovdiv.eu/).

Билингва томчето с лирика на Тильо Тилев и Роберт Месхи ще бъде показано и по време на фестивала, а всички събития са с вход свободен.

Роберт Месхи е роден през 1973 година в Сухуми. Завършва Филологическия факултет на Сухумския държавен университет. Работил е като публицист в разнообразни печатни медии в Грузия. Пише стихове от дете. Има шест стихосбирки за възрастни („ Април без теб “, „ Раковини “, „ Изтритият баяти “, „ Луната и улицата “, „ Слънчева рапсодия “, „ Narcosis “) и една стихосбирка за деца – „ Врабчова градина “. Превежда интензивно лирика и прозаичност. Лауреат е на държавната премия „ Георги Шарвашидзе “ и детската литературна премия „ Накадули “. В момента работи в Тбилиси, в издателството на Сухумския държавен университет. За себе си споделя още: „ Войната (1992 – 1993) съумя да ме откъсне от града, морето, приятелите, роднините. Войната лиши и майка ми. Стиховете ми помогнаха да се съживя след войната, само че дъждовете зачестиха в поезията ми. Слава Богу, постоянно съм се уповавал на Господа и в никакъв случай не съм губил любовта към Слънцето. “

Роберт Месхи

Четиридесет и втори паралел

Ще емигрирам

и ще опиша,

че моята татковина замязя на гумена риба –

играчка,

на която въздухът е изкаран с бутало,

с тъп нож отрязани перките,

хрилете откъснати –

и с лице към северния вятър

още веднъж захвърлена на брега.

Кръг, сър!

Четиридесет и вторият паралел е

примка, сър!

Провреш ли сърцето си…

Задушава.

Тильо Тилев

АЗБУКА ЗА АНГЕЛИ

О, прелестна жадност
за познание…
И отново дублирам,
отново и още веднъж –
отвъд
преградите на детството,
отвъд
загражденията на загатна,
отвъд всичко,
което не е тук…
…сричам
брайловото писмо
на твоето тяло –
ослепителна писменост
за прогледнали ангели.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР