Робърт Суон Боб Мюлър III, бивш директор на ФБР и

...
Робърт Суон Боб Мюлър III, бивш директор на ФБР и
Коментари Харесай

Първият залп на Мюлър

Робърт Суон " Боб " Мюлър III, някогашен шеф на ФБР и сегашен специфичен прокурор, проверяващ " съветската връзка " в президентските избори от 2016 година

Още по тематиката
Големите софтуерни компании и Amazon са под обстрел

Съмненията към присъединяване на софтуерните колоси в съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати въодушевиха концепцията за ново законодателство, което ще изисква от тях да дават повече информация за активността си
2 ное 2017
Най-важното от " съветското следствие " в Съединени американски щати до момента

На трима американци от кръга на президента Доналд Тръмп бяха повдигнати обвинявания
31 окт 2017
Първи обвинявания в следствието за съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати (обновена)

Бившият началник на акцията на Тръмп Пол Манафорт и съдружникът му Рик Гейтс са привлечени под отговорност
30 окт 2017
И заваляха злато и компромати

На фона на това, което се знае за връзките на Доналд Тръмп с Русия, непотвърдените разкрития от досието " Златен дъжд " звучат лесни за поверие
12 яну 2017 :

- Разследването на специфичния държавен прокурор Робърт Мюлър за въздействието на Русия върху президентските избори в Съединени американски щати и допустимо съглашателство с екипа на Доналд Тръмп докара до първи обвинявания.

- Разкритията за тримата някогашни членове на екипа на Тръмп са съществени, само че незадоволителни, с цел да стартира развой по импийчмънт против президента.

- Това е единствено началото на дълга политическа война в Съединени американски щати.
Робърт Суон " Боб " Мюлър III. Запомнете това име, тъй като то ще се чува дълго в американската и международната политика. Бившият американски " тюлен ", деец от Виетнам, юрист и шеф на Федералното бюро за следствие (ФБР) тази седмица изстреля първия залп в може би най-значимата борба в своя живот. В ролята си на специфичен държавен прокурор Мюлър е претрупан с тежката задача да проверява въздействието на Русия върху президентските избори в Съединени американски щати и допустимо скрито съглашение сред Кремъл и екипа на Доналд Тръмп. Това следствие няма по какъв начин да приключи добре за настоящия президент и във всеки случай ще се трансформира в политически скандал.

Един скандал, доста сюжети

Единият вид е Тръмп да се опита да се отърве от Мюлър, както направи по-рано с предходния началник на следствието Джеймс Коми. Което единствено ще затвърди подозренията, че американският президент е подготвен на всичко, с цел да предотврати следствия, в които той или фамилията му могат да се окажат обвинени. Това би подронило самите устои на концепцията за господство на закона в Съединени американски щати и ще даде мощен коз в ръцете на демократите против Тръмп. Другият евентуален сюжет е последователно задълбочаване на следствието и разширение на мащаба му от страна на Мюлър, което да притисне републиканския президент толкоз съществено, че да го трансформира в пасив за личната му партия в дълготраен проект.

Разбира се, съществува и опцията Тръмп и републиканците да се опитат да заглушат абсурда, който занапред ще се разгаря, или да основат нова значима тематика, върху която да се концентрира публичното внимание (както нееднократно се е случвало в американската политика). Във всеки случай обаче битката ще бъде грозна и рискова, а резултатът от нея ще урони престижа на някои от американските институции.

Началото на една шпионска епопея

" Руската връзка " стана обект на следствие още през 2016 година от ФБР, а първопричината бяха хакнатите имейли от вътрешния сървър на Националния комитет на Демократическата партия на Съединени американски щати. Тогавашният шеф на ФБР Коми разказа задачата на следствието по следния метод: " Да се дефинира естеството на всевъзможни връзки сред персони, част от акцията на Тръмп, и съветското държавно управление и дали е имало някакъв тип съгласуваност сред акцията и това държавно управление. " Което включва всичко от случая с мейлите на демократите, през срещата на Доналд Тръмп-младши с съветски юрист от юни 2016 година до обвиняванията, че Кремъл е опитвал да хакне машините за гласоподаване и е подпомагал разпространяването на подправени вести в основни за изхода от изборите щати.
" Има остаряла политическа смешка в Съединени американски щати за ветеринаря и препаратора, които отворили общ кабинет и поставили табела " При всички случаи си взимате кучето назад ". Така е и с съперниците на Тръмп - те ще завоюват от абсурда, каквато и да е развръзката му ".
Боб Лерман, American University
Обвиненията все още (виж карето) не съставляват доказателства за съглашателство сред акцията на Тръмп и Кремъл. Те по-скоро са въведения към последващи обвинявания. Боб Лерман, професор по връзки в Американския университет във Вашингтон, разказва пред " Капитал " огромната тактика на Мюлър по следния метод. " Вижда се, че специфичният прокурор обработва " дребните риби " да му кажат какво знаят за " огромните " в подмяна на това да ги остави на мира, с цел да стигне в последна смета по-нагоре по веригата. Белият дом единствено може да гадае какво знае Мюлър и това ги ужасява. "

Така счита и Доналд Грийн, професор по политология от Columbia University: " По-притеснително за Белия дом е признанието за виновност на Джордж Пападопулос, което би означавало, че той е подготвен да свидетелства в поддръжка на обвиняването, с цел да изкара по-лека присъда. " Този метод отваря на Тръмп опцията да парира ударите на Мюлър с контраобвинение, че прокурорът надвишава пълномощията си. Това обаче би бил рисков политически ход с неразбираеми последици. Вместо това към този момент президентът се пробва да измести интереса на медиите и публиката от следствието на " съветската връзка ".

С Twitter на нож

В типичния си фасон Тръмп стартира своята контраофанзива през Twitter. " Много малко хора познаваха младия, подложен ниско в йерархията доброволец Джордж, който към този момент е потвърден измамник ", отлюспи Тръмп най-младия упрекнат и някогашен член на предизборния екип. " Съжалявам, само че това се е случило преди години, надалеч преди Пол Манафорт да стане част от акцията ми ", написа президентът за най-вишестоящия обвинен. И след това атакува: " Но за какво мошеничката Хилъри и демократите не са фокусът на следствието??? "
Sorry, but this is years ago, before Paul Manafort was part of the Trump campaign. But why aren`t Crooked Hillary & the Dems the focus?????
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 30, 2017

Това, което той има поради, е следствие на Wall Street Journal, което разкрива, че екипът на Хилъри Клинтън е поръчал правенето на скандалния 35-страничен документ, оповестен от уеб страницата BuzzFeed през януари. Оказа се, че " досието ", в което се твърди, че Тръмп е бил " обработен " от години от Русия, е направено от някогашен английски шпионин и е поръчано и платено от серия адвокатски фирми и компании, свързани с кандидат-президента на демократите.
" Липсват доказателства за осъществени съществени закононарушения от страна на самия президент "
Доналд Грийн, Columbia University
" Никога не съм виждал такава ЯРОСТ & ОБЕДИНЕНИЕ като тази на републиканците по отношение на подправеното досие, формирано от Клинтън ", написа също Тръмп в понеделник. Само че съпартийците му въобще не са толкоз ЯРОСТНИ & ОБЕДИНЕНИ в отхвърлянето на обвиняванията на Мюлър.

Републиканските сенатори не обелват дума по тематиката, а ръководителят на доминираната от републиканците Камара на представителите в Конгреса Пол Райън смени тематиката с тази за идното разискване на данъчните правила, запитан от кореспонденти за коментар по отношение на следствието. Разликата е, че потреблението на частен проверяващ, бил той и някогашен английски разузнавач, не е подсъдимо, до момента в който колаборацията с " враждебно държавно управление " за смяна на изхода от изборите е нещо напълно друго.

Основните въпроси сега са два. Първият е може ли в последна сметка следствието на Мюлър да докара до импийчмънт на президента. Другият е какви ще бъдат политическите последици от обвиняванията.

Рисунка от съвещанието, на която Рик Гейтс и Пол Манафорт дават клетва. Сега и двамата отхвърлят обвиняванията против себе си

[Reuters] Импийчмънтът (все още) неосъществим

Преобладаващият отговор на въпроса за отстраняването от власт на Тръмп е - не и все още. Но нюанси има. " Ако ме бяхте попитали дали има късмет Тръмп да бъде импийчнат през януари, щях да кажа твърдо не ". Днес може би има дребна възможност това да се случи, само че е прекомерно рано да се каже ", показва Боб Лерман. " Липсват доказателства за осъществени съществени закононарушения от страна на самия президент ", счита и Доналд Грийн. А Пол Сурасик, декан на катедрата по политология в Youngstown State University, твърди, че упованията за импийчмънт най-добре могат да бъдат разказани като " политическа нереалност ".

" За да бъде отхвърлен от поста, са нужни 67 сенаторски гласа ", напомня пред " Капитал " Сурасик. А сега обстановката е следната - в Сената има 52 републиканци и 48 демократи. Само деветима републиканци подлежат на преизбиране през 2018 година Ако всички те изгубят, което по никакъв начин не е евентуално, ще има 57 сенатори демократи и ще е нужно 10 републиканци да гласоподават срещу президент от личната си партия. Според Сурасик без ясни доказателства за осъществено закононарушение това в никакъв случай няма да се случи.
" Демократите имат изгода да преувеличават смисъла на случилото се в понеделник, с цел да отслабят Доналд Тръмп политически. По същата причина републиканците се пробват да реалокират фокуса към грешките на демократите ".
Пол Сурасик, Youngstown State University
Лерман показва, че има и други разновидности, в това число Тръмп да си каже " кому е нужно това ", да се задоволи, че е съумял да влезе в учебниците по история, и да подаде оставка, с цел да приключи всевъзможни бъдещи следствия против фамилията и бизнеса му. Това е малко обсъждан сюжет, само че като се има поради, че специфичният обвинител има право да желае документи и свидетелства от всички членове на екипа на президента и фамилията му, а отвод да бъдат показани би бил престъпен акт, може в един миг да се окаже изцяло реален излаз, който минимизира вредите.

Политическите парчета

Независимо до каква степен ще стигне следствието политическите резултати от него към този момент се усещат. Според Доналд Грийн даже Белият дом да твърди, че прането на пари и другите хипотетични закононарушения са се случили, преди Манафорт да стане част от екипа на Тръмп, това сигурно ще накара президента да наподобява зле в очите на американците преди идващите президентски избори, а може би и по-рано. " Дори Тръмп да се измъкне без обвинявания, политическите последствия са зашеметяващи. Предстоят междинни избори за Сенат и Конгрес през 2018 година Ако демократите съумеят да си върнат болшинството в Сената и позициите в Конгреса, ще се стигне до блокаж, както през 1994 година, когато пък демократите изгубиха болшинството. Това ще е пагубно за законодателния развой ", счита Боб Лерман.

Пол Сурасик има по-скромни упования за резултатите от обвиняванията. " Всъщност към този миг детайлите от следствието работят в интерес на президента Тръмп. Обвиненията против Манафорт са във финансови измами, и то преди да стане част от акцията на Тръмп. Няма данни, че той е съглашателствал с руснаците. Колкото до обстановката с Пападопулос, тя слага президента в неловко състояние, само че не го визира непосредствено. Пападопулос не е упрекнат в незаконно действие поради това, че се е опитвал да провежда среща сред руснаците и Тръмп, а че е лъгал по отношение на дейностите си ", счита политологът от Youngstown State University. Прочитът на Боб Лерман е по-различен: " Стореното от Пападопулос не е закононарушение по законите на Съединени американски щати, само че в случай че е правилно, е опровергаване на това, което президентът повтаря цяла година. "

Досега републиканците и демократите избират най-очевидната тактика - да пренебрегват обвиняванията на другата страна и да се концентрират само върху прегрешенията ѝ. " Демократите имат изгода да преувеличават смисъла на случилото се в понеделник, с цел да отслабят Доналд Тръмп политически. По същата причина републиканците се пробват да реалокират фокуса към грешките на демократите. В последна сметка обстановката не се трансформира доста ", обобщава Пол Сурасик.

И въпреки всичко съперниците на Тръмп няма по какъв начин да не излязат на плюс в обстановката. Както споделя Боб Лерман, " има остаряла политическа смешка в Съединени американски щати за ветеринаря и препаратора, които отворили общ кабинет и поставили табела " При всички случаи си взимате кучето назад ". Така е и с съперниците на Тръмп - те ще завоюват от абсурда, каквато и да е развръзката му ".
Кой защо е упрекнат

Пол Манафорт
Най-високопоставеният измежду тримата беше началник на предизборния щаб на Доналд Тръмп за няколко седмици през лятото на 2016 година, до момента в който против него се появиха изказвания, че е укрил разплащания за милиони долари от покупко-продажби с проруски политици в Украйна, както и обвинявания в недеклариран лобизъм за непозната страна. Адвокатите на Манафорт и Гейтс са пледирали за непорочност на клиентите им.

Рик Гейтс
Вторият обвинен е някогашен бизнес съучастник на Манафорт и няма потвърдено директно присъединяване в екипа на Тръмп. Заедно с Манафорт е упрекнат в 12 закононарушения - интрига против САЩ; пране на пари; че не са записали като " непознати сътрудници ", представители на ползите на задгранични публични или частни институции; за лъжливи и подвеждащи изказвания пред организацията за непознатите сътрудници. Двамата са работили като нерегистрирани сътрудници на украинското държавно управление и на партията на украинския президент Виктор Янукович сред 2006 година и 2015 година, печелейки над 74 млн. $, които са укрили по сметки най-вече в Кипър.

Джордж Пападопулос
Бивш външнополитически консултант в предизборната акция на Доналд Тръмп. Обвиненията против него са, че умишлено е " прикрил датите, размера и естеството на контактите и връзките си с избрани задгранични лица, за които е знаел, че имат тесни връзки с високопоставени съветски държавни представители ". Освен това той е взел участие в съвещание по въпросите на националната сигурност в наличието на сегашния президент и други външнополитически съветници на акцията му, на което е декларирал, че може да уреди среща сред Тръмп и президента на Русия Владимир Путин, а през април към този момент е работел интензивно в тази посока. Пападопулос се призна за отговорен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР