Робърт Шафран, Едуард Галанд и Дейвид Келман нямали представа, че

...
Робърт Шафран, Едуард Галанд и Дейвид Келман нямали представа, че
Коментари Харесай

Тризнаци, разделени при раждането, се оказват жертви на зловещ експеримент

Робърт Шафран, Едуард Галанд и Дейвид Келман нямали визия, че са тризнаци, до момента в който инцидентно стичане на събитията не ги събира дружно. Когато Боби постъпва в Sullivan Country Community College, покрай Ню Йорк, когато е на 19 години, той не можел да разбере за какво другите възпитаници се прехласват по него, с цел да го заговорят.

" Момчетата ме удряха по гърба, а девойките ме прегръщаха и целуваха. Беше доста гостоприемно, единствено че те упорстваха да ме назовават Еди ", споделя той.

В последна сметка съученикът му Майкъл Домниц схванал какво се е случило и попитал Боби дали е осиновен. Оказва се, че Боби има близнак на име Едуард Галанд, който предходната година бил напуснал същия лицей.  Майкъл му се обадил незабавно и Едуард бил слисан да чуе по телефона глас, еднакъв с неговия, и да открие, че има от дълго време загубен брат.

A new documentary tells the remarkable story of triplets separated at birth as part of a 'nature versus nurture' experiment in 1960s America. Before reuniting by fluke in 1980, neither the boys nor the families that adopted them knew they were triplets
— ITV News (@itvnews)
И макар че са прекарали целия си живот разграничени, братята са имали някои доста странни общи неща. Говорът и смехът им бил идентичен, имали идентични родилни петна и коефициент на просветеност 148, и двамата били борци в колежа и имали идентични бойни техники и даже били изгубили девствеността си едновременно.

Но в тази злокобна история има още нещо. Оказва се, че   двамата братя имат трети близнак - Дейвид . Когато историята за тяхната среща била отразена в един вестник, Дейвид, който учил в Queen's College, видял личното си лице, което се взирало в него от вестника, и се свързал с момчетата.

Това наподобява като трогателна история - тримата братя най-сетне се събират още веднъж, стават любимци на медиите. Тризнаците даже се снимат във кино лентата на Мадона " Отчаяно диря Сюзън ". Но когато осиновителите на момчетата почнали да питат за какво са били разграничени при раждането си, злокобната истина става ясно.  Те разкрили, че тризнаците са били употребявани като част от комплициран психически опит, стартират през 60-те години на предишния век, с цел да се изследва въздействието на природата върху възпитанието .

The triplets separated at birth as a cruel experiment
— MSN Philippines (@msnph)
Психолозите си партнирали с организацията за осиновяване " Луиз Уайз Сървисис " в " Изследване на близнаците ", което включва делене на еднояйчни близнаци и тризнаци, настаняването им в разнообразни домове и проучването на развиването им. Това значи, че Боби, Еди и Дейвид, които са родени от тийнейджърка на 12 юли 1961 година, са отгледани единствено на 160 км един от различен, само че никой от тях не е знаел за другите братя.

Преди бебетата да бъдат настанени в домовете им за осиновяване, агенцията казала на бъдещите родители, че децата са част от " рутинно изследване на детското развиване " . По думите на родителите им е било внушено, че присъединяване в изследването ще усили възможностите им да осиновят едно от момчетата.

Изтъкнатият детски психолог доктор Петер Нойбауер посещавал всяко от момчетата поотделно през първите 10 години от живота им. Преди това той е работил с дъщерята на Зигмунд Фройд, Анна. Въпреки че посещавал и тримата братя, постоянно в границите на няколко часа, той в никакъв случай не намеквал, че може да имат брат или сестра.

In the 1960s and 1970s Peter Neubauer ran a secret experiment in which they separated twins and triplets from each other. The experiment came to light when three identical triplets accidentally found each other in 1980. They had no idea they had siblings.
— HistoryRework (@History_Rework)
Смразяващо е, че никой, с изключение на учените, организирали проучването, не знае колко други двойки близнаци или тризнаци също са били разграничени за опита и живеят, без да знаят за от дълго време изгубените си еднояйчни братя или сестри.

Д-р Нойбауер по този начин и не разгласил проучването си, а когато умира през 2008 година, всички негови документи са предадени на Йейлския университет и са лимитирани до 2065 година - евентуално задоволително дълго, с цел да може всеки, взел участие в опита, да е умрял.

Въпреки това с всяка нова информация, която тризнаците откривали за живота си, те почнали да осъзнават, че не са нищо повече от морски свинчета в ужасяващ лабораторен тест.  Момчетата съзнателно били настанени в разнообразни фамилии. Дейвид бил в по-бедно семейство, Еди бил в семейство със междинни финансови благоприятни условия, а Боби израснал при богати родители.  Бащата на всеки от тях също имал изцяло друг метод към възпитанието. Бащата на Дейвид бил притежател на магазин за хранителни артикули и бил топъл и любящ. Бащата на Боби бил доктор и постоянно отсъствал, а Еди непрекъснато влизал в спор с татко си.

Triplets separated at birth in sinister social experiment
— Distinct Today (@DistinctToday)
Докато момчетата не навършили две години, Нойбауер и екипът му ги посещавали у дома четири пъти годишно. След това имало най-малко по едно посещаване годишно. Тризнаците трябвало да бъдат снимани да вършат когнитивни проби, пъзели и рисунки. Когато достигнали тийнейджърските си години, учените към момента ги следили от разстояние, към момента събирали данни, макар че момчетата в никакъв случай не знаели.

Нойбауер и екипът му желали да открият по какъв начин ще се отрази на развиването на три момчета с идентична ДНК, които в никакъв случай не са имали контакт между тях, в случай че бъдат отгледани в друга среда. Изглежда, че това е имало опустошително влияние, защото и тримата са се борили със съществени проблеми с психологичното здраве.

Преди да постъпят в колежа, Еди и Дейвид са прекарали известно време в психиатрични клиники, до момента в който Робърт е бил в изпитателен период, откакто се е признал за отговорен по обвинявания, свързани с убийството на жена при обир през 1978 година

" Това беше безспорна паника от раздялата. Тези, които ни изучаваха, видяха, че има проблем. И можеха да оказват помощ. Това е нещото, за което сме най-ядосани. Те можеха да оказват помощ... и не го направиха ", споделя по-късно Дейвид пред New York Post.

Боби към момента има вяра, че с тях са се отнесли необикновено грубо, и всичко това в името на науката.

" Не се сещам за никого другиго в днешно време, който да е направил нещо сходно. Другото съпоставяне, за което се сещам, е опитът със сифилиса в Тускеги, където всички са се разболели от сифилис и са ги оставили без лекуване, а те са умрели от ужасна гибел ", прибавя той.

Директорът на " Трима идентични непознати " Тим Уордъл счита, че откривателите " са изгубили от взор човешкото влияние на това, което са правили ".

" Тази ера, 50-те и 60-те години на предишния век, е била интервалът на Дивия запад в логиката на психиката, когато хората са правили всевъзможни луди неща. Хората надскачаха опциите си и губеха визия за етиката ", счита той.

След като влизат в заглавията на вестниците със събирането си през 1980 година, тризнаците са постоянни участници в токшоута, където постоянно носят идентични облекла и дават отговор дружно. Те заживяват дружно в Ню Йорк и отварят ресторант в Манхатън, наименуван " Тризнаци ". Тримата младежи печелят един милион единствено година откакто са се срещнали.

We dive into the bizarre story of 3 identical twins who were separated at birth...all for a mysterious science experiment:
— Science 101 (@Science101_mag)
" Бяхме се влюбили. Беше: " Харесва ли ти това нещо? Аз обичам това! " Определено имаше предпочитание да харесваме едни и същи неща и да бъдем идентични ", изяснява Дейвид.

" Всичко, което искахме да вършим, беше да се радваме, да играем и да наваксваме ", споделя Боби.

По това време те към момента вярвали, че би трябвало да бъдат разграничени, тъй като едно семейство не може да вземе и тримата. Но Лорънс Райт, публицист от списание " Ню Йоркър ", проучвал Нойбауер и разказал на братята какво се е случило в реалност. Те били ужасени и до момента в който продължавали да вършат всичко дружно, почнали да се появяват пукнатини.

Всеки от братята чувствал, че е изключен от другите двама, а когато Робърт напуснал ресторанта заради това, което Дейвид нарекъл " спорна работна нравственос ", връзките на братята почнали да се утежняват. През 1995 година Еди лишава живота си, оставяйки брачната половинка си и дребната си щерка.

Triplets separated at birth to be used in a sinister social experiment: How an attempt to resolve the Nature vs Nurture debate ended in bitterness and tragedy
— PSYCHO
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР