Робърт Рундо, американски крайнодесен екстремист, се укрива в Пловдив, съобщава

...
Робърт Рундо, американски крайнодесен екстремист, се укрива в Пловдив, съобщава
Коментари Харесай

Основател на американска расистка организация се укрива в Пловдив

Робърт Рундо, американски крайнодесен екстремист, се укрива в Пловдив, оповестява проверяващият уебсайт Bellingcat. Той е упрекнат в предизвикателство на безредици и скрит план. Ако бъде приет за отговорен, Рундо може да получи до 10 години затвот.

Екстремистът има лична фешън марка, която разпространява посредством многочислените си канали в Telegram, без да отбелязва къде се намира. Така се стига до 31-ви октомври тази година, когато с помощта на фотос оповестен в един от каналите му, Bellingcat откри местонахождението му.

Използвайки Гугъл Street View, публицистите разкриват, че стената, пред която се е снимал, е на жилищна постройка в Пловдив.

Рундо е съосновател на Rise Above Movement (RAM), американска организация на бели супремасисти, която към този момент не действа. Той беше упрекнат през 2018 година за участиети си в насилствени конфликти на няколко митинга в Калифорния. През юни 2019 година делото му е прекъснато, т.к. съдът счете, че Законът за битка с безредиците, по който Рундо е упрекнат, е противоконституционен.

На 7 ноември тази година расистът Рундо още веднъж разгласява в канала на стилната си марка фотография, която Bellingcat дефинира също като фотография от Града под тепетата. " Снимка на покровител ", както създателят ѝ я е кръстил, е с неидентифициран мъж, намиращ се в бар. В фотографията има няколко улики, които незабавно демонстрират местоположението ѝ - Rock Bar Download, известен бар в центъра на Пловдив, близо до фотографията със стената.

Bellingcat се е свързал с Министерството на вътрешните работи на България, с цел да узнае дали ведомството е осведомено за наличието на Рундо в страната и дали работи с управляващите оттатък океана за неговото задържане и изгонване. Говорител на министерството е подал сигнал към полицията, откъдето декларирали, че са осведомени с въпросите на Belligcat, само че защото те се отнасят до оперативно следствие, не може да се даде коментар към сегашния миг.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР