Робърт О’Брайън, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ

...
Робърт О’Брайън, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ
Коментари Харесай

Съветник на Тръмп сравни Си Цзинпин със Сталин

Робърт О’Брайън, съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, направи паралел сред китайския президент Си Цзинпин и руския деспот Йосиф Сталин в нападателна тирада, в която атакува Китай за неговата злонамерена роля в международната политика.

„ Китайската комунистическа партия е марксистко-ленинска “, сподели той. “Генералният секретар на партията Си Цзинпин вижда себе си като правоприемник на Йосиф Сталин.”

О’Брайън упрекна и двете политически партии, че подценяват опасността от Китай в продължение на десетилетия и не виждат, че китайското държавно управление има за цел да “трансформира света” по собствен облик.

Според него американските политици сгрешиха, повярвайки, че икономическото развиване на Китай ще докара до неговата либерализация и демократизация. Вместо това е настъпило тъкмо противоположното: Китай стана още по-обвързан с комунистическата идеология.

„ Не бихме могли да сгрешим повече – и тази неточност е най-големият неуспех на американската външна политика след 30-те години на предишния век “, сподели той.

На фона на новата книга от неговия предходник Джон Болтън, в която се твърди, че Тръмп споделил, че не се интересува от смазването на митинга на площад „ Тянанмън “ и не желае изказване на Белия дом във връзка на 30-годишнината от протеста през 1989 година, О’Брайън сподели в своята тирада: „ Омаловажихме грубите нарушавания на човешките права в Китай, в това число площад „ Тянанмън “. “

Коментарите на съветника по националната сигурност са първите в поредност от изявления, които висши чиновници на администрацията на Тръмп ще създадат за Китай през идващите няколко седмици. Държавният секретар Майк Помпео, основният прокурор Бил Бар и шефът на ФБР Крис Рей също ще се занимават с тематиката, акцентира „ Политико “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР