Робърт Мугабе (93) бе третият най-дълго управлявал лидер в света,

...
Робърт Мугабе (93) бе третият най-дълго управлявал лидер в света,
Коментари Харесай

След 37 години: Краят на ерата Мугабе

Робърт Мугабе (93) бе третият най-дълго управлявал водач в света, преди да подаде оставка в сряда

Още по тематиката
Мнангагва Крокодила става президент на Зимбабве през днешния ден
от Дневник,24 ное 2017
Криптовалутите се оказват тип решение за проблемите в Зимбабве

Все повече пари в цифрови валути отиват към Африка, където икономическото състояние е несигурно
21 ное 2017
Мугабе в клип

ЮАР
24 сеп 2010
Най-добрите другари на диктаторите

Каква е връзката сред диамантите, топ моделите и жестокостите в Сиера Леоне
13 авг 2010
Не помагайте на Мугабе!

Светът стои и изчаква следващата африканска покруса
4 юли 2008 На 27 януари 1980 година водещият на вечерната емисия вести на BBC афишира, че Робърт Мугабе, водач на партията Zanu (PF), се е върнал триумфално в столицата на Родезия Сейлсбъри след пет години в заточение. " Тълпа от най-малко 200 хиляди души екзалтирано посрещнаха черния националистически водач, който водеше партизанска война против държавното управление ", са думите на водещия преди фрагмента от речта на африканския политик - някогашен преподавател, политически пандизчия и въстаник против обявилия самостоятелност от Англия режим на белия англичанин Иън Смит.

" Призовавам ви, без значение дали сте черен или бял, да ме последвате в обета ми да забравим мрачното минало, да извиним на другите и да забравим Не бива повече в никакъв случай да се завръщаме към въоръжен спор ", приканва Мугабе, който тогава се дефинира като болшевик и панафриканец. Само два месеца по-късно, при започване на март, той печели 57 от 100-те места в Народното събрание и през април страната публично получава своята самостоятелност от Британската корона, като се преименува на Зимбабве.

На новоизбрания министър председател (а от 1987 година президент) се гледа с вяра - освен в страната, а и в останалата част на деколонизиращата се Африка. За да си отиде от поста 37 години по-късно, на 93-годишна възраст, като един от най-дълго управлявалите жестоки и ексцентрични деспоти в света - вследствие на почналия преди десетина дни пълзящ боен прелом против него. Причина за пуча е уволнението на вицепрезидента Емерсън Мнангагва, на който диктаторът е гледал като на директен съперник на брачната половинка му Грейс за правоприемник на поста. Мугабе на първо време загуби мястото си като водач на Zanu (PF), а в сряда разгласи посредством писмо, прочетено в Народното събрание, че се отхвърля от президентския стол.

Протестиращи против режима на президента извършиха улиците на Хараре, Зимбабве тази седмица

[Reuters] Пътят от болшевик и герой против колониализма до всемогъщ деспот е дълъг и застлан както с положителни планове, по този начин и с брутални битки за властта. Още до момента в който води война в гражданската война, известна като Bush war, той получава поддръжката на страни от източния блок и Китай, до момента в който основният му брат по оръжие, само че и политически съперник, Джошуа Нкомо е финансиран от Съветския съюз. След като в началото му дава водеща роля в първото демократично определено държавно управление в Зимбабве след деколонизацията, година по-късно Мугабе афишира Нкомо за " кобра в дома ". Тогава министър председателят за пръв път употребява всеобщ гнет, с цел да всее боязън измежду съперниците си. Мугабе изпраща страховитата Пета бригада, подготвена от севернокорейски инструктори, в провинцията, от която идва Нкомо - Матабелеланд. Резултатът е гибелта на 20 хиляди цивилни от племето ндебеле и установяването на еднопартийна власт.

Преди 40 години на Мугабе се гледа с вяра - освен в страната, а и в останалата част на деколонизиращата се Африка, а тази седмица той си отиде като един от най-дълго управлявалите жестоки и ексцентрични деспоти в света. На фотографията - с един от многото цветни костюми и брачната половинка си Грейс

[Reuters] Оттогава насилието и всяването на боязън се трансформират в най-използваните принадлежности в ръководството на Мугабе. В опитите си да забърза преразпределянето на до тогава следената от някогашни колониалисти земя президентът насърчава насилственото прогонване на белите фермери от домовете им. Това обаче води до провал в производството на храна, всеобщ апетит, кърваво потушаване на протестите против властта му и подправяне на изборите. Последвалите интернационалните наказания единствено затвърждават страха му от непознати въздействия, като Мугабе има особена фиксация против хомосексуалистите, които упреква в " неафриканско, вносно " държание и назовава " по-лоши от кучета и свине ".

Влиянието на Робърт Мугабе последователно отслабваше в последното десетилетие поради възрастта, само че спояването му с целия уред на властта правеше невероятно свалянето му по либерален път. С влизането на военните в играта обаче въпросът е дали страната в действителност ще успее да надскочи травматичните четири десетилетия властническа власт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР