РНК ваксините срещу COVID-19 са ефикасни в много висока степен

...
РНК ваксините срещу COVID-19 са ефикасни в много висока степен
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: РНК ваксините са много ефикасни и срещу индийския щам на COVID-19

РНК имунизациите против COVID-19 са ефикасни в доста висока степен и против индийския вариант. Това разкри пред „ Монитор “ представителят на България в Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) проф. Илко Гетов. По думите му във връзка с векторните ваксини и по-специално на препарата на AstraZeneca към момента не е ясно дали защищават и от този вариант. „ Каква е ефикасността не мога да настоявам, ще би трябвало да се изчакат спомагателни изследвания в тази посока “, сподели проф. Гетов като допусна, че самите страни ще изнесат данни, които ще се проучват.

„ В тази връзка е значимо да се изчакат резултатите от Англия, защото там доминира ваксинирането с оксфордския препарат. При AstraZeneca, в случай че я има отбраната, евентуално ще е по-малка “, акцентира той и добави: „ Много застрашително атакува Европа индийският вариант, в това число и към България “.

Представителят ни в ЕАЛ не скри, че е доста притеснително бързото разпространяване на COVID-19 в Индия, където имунизацията се право най-вече точно с тази векторна ваксина. През последните седмици размерите на болестта там получиха пагубни размери, като броят на записаните инфектирани от началото на епидемията до момента надвиши 24 млн. души. В края на предходната седмица стана ясно също, че индийският вид към този момент е засечен в близо дузина страни по света, като здравните управляващи във Англия оповестиха, че общият брой на записаните негови носители се е нараснал повече от два пъти през последната седмица до 1313 души.

Не е ясно каква отбрана ще имат и ваксинираните с две разнообразни ваксини, стана ясно още от думите на проф. Гетов, като уточни, че е срещу смесването на векторна и РНК ваксина, аргументирайки се с излезлите досега данни. Те показвали, че честотата на нежеланите реакции е по-висока при смесването на имунизациите. „ Това може да се каже сигурно “, уточни представителят ни в ЕАЛ и добави, че е изказал мнението си против разбъркване на дози от разнообразни типове ваксини пред досегашния здравен министър проф. Костадин Ангелов, като щял да направи същото и пред служебния министър доктор Стойчо Кацаров. Той аргументира позицията си и с данните, които са излязли все още. „ Данните демонстрират,че периодичност на нежеланите реакции е по-висока при смесването на имунизациите.

По отношение на това дали има прогрес при създаването на медикаментите за лекуване на COVID-19 за необятна приложимост, проф. Гетов уточни, че се работи по доста лекарства. „ Очакваме до края на юни коктейлът моноклонални антитела публично да бъде позволен, а есента и най-малко едно противовирусно лекарство “, разкри той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР