Ритуално зарязване на лозов масив в местността „Селището“ в село

...
Ритуално зарязване на лозов масив в местността „Селището“ в село
Коментари Харесай

Кметът на Мездра се включи в ритуално зарязване на лози в село Лик

Ритуално зарязване на лозов масив в местността „ Селището “ в село Лик бе осъществено на днешния Трифон Зарезан - един от най-обичаните и почитани празници, предшестващи идването на пролетта. Масивът е основан преди 13 години от локалния гражданин Александър Тошов, а през днешния ден производството на грозде и вино са приоритет на компания „ Д и Д-2011 “ ЕООД с шеф Еленка Александрова. Фирмата обработва към 80 дка лозя, чиито съществени сортове са: Каберне, Врачански Мискет и Врачанска теменуга.
В зарязването на лозовия масив се включиха кметът на община Мездра инж. Генади Събков, кметът на село Лик Нецо Нецов, поданици и посетители на обитаемото място. След осъществяването на ритуала присъстващите си пожелаха тази година естествените условия да са плодородни и да се създаде повече вино от миналата.
Празникът се придвижи и в дребния салон на локалното читалище, където с тематична стратегия бяха направени наричания за здраве и благодат.
Генади Събков поздрави присъстващите и показа, че за него е чест и наслаждение дружно да отбележат един от най-почитаните български празници Трифон Зарезан. Той пожела на жителите на село Лик здраве, благополучие и благополучие.
За положителното въодушевление на гостите се погрижи женска фолклорна група „ Зора “ към НЧ “Наука 1919 “ - село Лик.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР