Ритуално боядисаното яйце се превръща в магическо. Това разказа Веска

...
Ритуално боядисаното яйце се превръща в магическо. Това разказа Веска
Коментари Харесай

Какво олицетворяват различните части на яйцето?

Ритуално боядисаното яйце се трансформира в магическо. Това описа Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й яйцето съдържа четирите детайла на мирозданието на вселената. Черупката въплъщава земята, ципата на яйцето е въздухът, белтъкът е водата, а жълтъкът е огънят. " Яйцето, приготвено по обреден метод и разположено на празника, към този момент стартира да бъде магическо, само че тук е и моментът на вярата. Всеки би трябвало да носи в себе си тази религия, тя да го води напред, това да го кара да си направи тези свои послания за здраве и благоденствие”, сподели Веска Спасова пред " Фокус ".
Яйцата се боядисват в четвъртък или в събота. Първото яйце е алено, с него се търка лицето, челото на децата, на всеки член от фамилията. Това се прави за здраве. Боядисването не би трябвало да бъде на гладно, с цел да може да се резервира изобилието в дома и всеки да бъде здрав и да резервира тази мощ.
" Боята, в която са боядисвани яйцата, не би трябвало да се дава на съседи и на родственици, тъй като по този начин изнасяме шанса си. На който яйцето остане крепко при чукането, той е победител и се има вяра, че ще му бъде здрава и сполучлива годината. А самото блъскане на яйцата символизира конфликт на нашите персонални светове ", сподели Веска Спасова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР