Ритуални огньове ще бъдат запалени довечера в селата на пет

...
Ритуални огньове ще бъдат запалени довечера в селата на пет
Коментари Харесай

Пернишко e най-гостоприемното място в България довечера

Ритуални огньове ще бъдат запалени тази вечер в селата на пет общини в Пернишка област. Около тях ще танцуват щастливи сурвакари със страшни маски и гонейки злото, ще възвестят успеха на положителното. Тази нощ е най-големият зимен празник в Пернишко - Сурова. Всяка година в нощта на 13 против 14 януари се отварят душите и домовете на жителите на Пернишкия край и районът се трансформира в най-гостоприемното място в България.

На Сурова и затворените къщи се отключват, радостно раздвижване царува във всеки дом, родственици заедно редят обредни трапези. Гостите биват посрещани с люта ракия, ритуална погача, алено вино, спържа, варено кисело зеле с месо, пача, баница със сирене и праз, туршия. Да споделят празника в родните си места се връщат потомци от близо и надалеч.

Сурвакарите са най-желаните посетители във всеки дом. В двора на всяка къща пред стопаните се разиграва "сватба ", която символизира предпочитание за сватба и цялостен дом с деца.

Групата се предвожда от лидер в гвардейски облекла, именуван бюлюкбашия. Другите са облечени в кожи, на главите си носят фантастични "ликове ". Мечкарят и мечката играят за здраве, а мечката гази домакините, с цел да им носи здраве през годината. Стопаните подаряват пари на "сватбарите " и "младоженците ". Стара легенда споделя, че в случай че сурвакар поиграе в дома ти, в теб безусловно ще се всели положителното.

В Пернишко маските се създават от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп.Традицията повелява, че колкото по-страшни са ликовете, толкоз по-голяма е магическата им мощ против злото. Колкото по-силно звънят хлопките, толкоз по-далече ще избягат злите сили. Затова цялата нощ на старостилния Васильовден е съпроводена с пронизителен звук. Селата си гостуват едно на друго и се поздравяват при среща на маскираните групи. Застанали най-отпред водачите кръстосват саби и си пожелават здраве, благополучие и спогодия сред двете села, а по-късно се прегръщат и се поздравяват с общо сурвакарско хоро.

Сурвакарството е вяра в Пернишко. Традицията се предава от татко на наследник. В с. Ярджиловци се съхранява най-старата хлопка в България, която била направена в района през 1834 година. Досега не е имало случай, в който мъж, който да е бил член на сурвакарска тайфа, да е отказал да не излиза по Сурова.

Скоро районът ще има и своя първи музей на маската в емблематична къща в брезнишкото село Кошарево. Сградата е ситуирана в центъра на селото и е монумент на културата. На първия етаж ще бъде обособена работилница за маски, в която ще действа целогодишно и посетителски център. Музейната колекция ще бъде ситуирана на втория етаж. В стаите ще бъдат направени демонстрации онлайн на присъщите за региона занаяти. Видеозаписи ще демонстрират локалния бит "Сурова ", ще бъдат направени и мобилни приложения. Експозиция ще бъде подредена и в двора на къщата.

Довечера Перник чака доста посетители от страната и чужбина. Всички ще могат от близко да се срещнат с пазителите на маскарадната традиция. Маршрутът на гостите ще стартира от село Люлин в 17.00 ч. с фолклорен концерт. По-късно там ще бъде открита фотоизложба на остарели фотоси на сурвакарската група от 60-те години на предишния век. В 18.00 ч. ще се състои среща на гостуващата сурвакарска група от с. Долна Секирна. Празничното трасе минава и през село Големо Бучино, пернишкия квартал "Бела вода " и град Батановци, където ще гостува групата от с. Черна гора. Финалът е в най-голямото пернишко село - Драгичево. Там ще се съберат сурвакарските групи от селата Долни Раковец, Прибой, Пещера и Национално съдружие "Хайдути ".

От 2009 година Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 година пернишката Сурова стана част от националната система "Живи човешки съкровища " в категория "Традиционни празници и обреди ". На 2 декември 2015 година празникът бе вписан в Представителния лист на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР