Ритуалът се проведе днес пред Паметника на загиналите в борбата

...
Ритуалът се проведе днес пред Паметника на загиналите в борбата
Коментари Харесай

Почетоха и припомниха подвига на загиналите в мисията в Ирак

Ритуалът се организира през днешния ден пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм в град Карлово и в него участваха началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, управителният състав и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, родственици и близки на починалите, жители.
„ По време на българското присъединяване в интервенцията на съдружните сили в Ирак от 2003 година до 2008 година Република България взе участие с 11 военни контингента и за жал бяха дадени 13 свидни за Родината жертви. Днес ние почитаме светлата им памет и се прекланяме пред техния подвиг. От името на управлението на Министерството на защитата и персонално от мое име желая да изкажа най-дълбоки усеща на почитание и благодарност към куража, смелостта, мъжеството и достолепието на тези български синове, да изкажа почитта си към тяхната нечовешка мощ на духа и отстоявана до последно воинска героизъм и чест. “ Това сподели заместник-министърът на защитата Анатолий Величков на военния обред - панихида в памет на българските военнослужещи, починали при осъществяване на своя воински дълг в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак, оповестява Пресцентърът на МО.

Ритуалът се организира през днешния ден пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм в град Карлово и в него участваха началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, управителният състав и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, родственици и близки на починалите, жители.

„ Битката с тероризма, построен на радикална религиозна основа, би трябвало да се води там, където той поражда и черпи сили, с цел да не допуснем импорт на непознати ползи на българска земя, да опазим границите от нежелани посетители, да посрещаме провокациите преди те да са достигнали нашата територия “, безапелационен беше заместник-министърът на защитата. „ Подвигът и саможертвата на българските воини няма да бъдат забравени! Те ще останат вечно в пантеона на българската бойна популярност “, съобщи той.

„ Чувстваме за повече от нужно да се поклоним надълбоко на тези момчета, които оставиха живота си в далечните страни, изпълнявайки до дъно своя войнски дълг. Те останаха правилни на поетата отговорност – да съставляват страната ни по най-хубавия метод “, сподели началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев. „ С отношението си към военната работа, с достойното осъществяване на своите отговорности, с мъжеството и себеотрицанието си, със зачитането на общочовешките полезности и съпричастността си към извоюване правото на свободен и либерален живот за жителите на тези страни – те заслужиха почитта ни вечно “, съобщи той и добави: „ Ние би трябвало да приказваме за тях, да си спомняме изживените с тях компликации и наслади. Защото споменът за тях е памет за Българската войска. Защото те са героите на новата ни военна история. Защото и в този момент, и в бъдеще, ще ги нареждаме измежду хилядите български войни, съдействали за българската бойна популярност “.

Военен обред - панихида в символ на благодарност към героизма на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, починали в Ирак, се организира през днешния ден и в гр. Плевен. Беше отслужен молебен в памет на офицерските претенденти Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров и на починалите при осъществяване на воинския си дълг в спокойно време. Военнослужещите от военно формирование 22 160 – Плевен отдадоха респект с едноминутно безмълвие и сервираха венци и цветя пред паметната плоча на починалите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР