Рисунки на Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов представя

...
Рисунки на Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов представя
Коментари Харесай

Непоказвани рисунки на Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов представя арт галерия Вежди

Рисунки на Атанас Яранов и статуи на Вежди Рашидов показва най-новата експозиция в арт изложба Вежди. Изложбата ще бъде открита на 15 април /петък/ 2022 година в 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „ Симеоновско шосе “ 97к са подредени 16 непоказвани до момента рисунки на Яранов и цикъл „ Глави “ от 8 статуи на Рашидов, които за първи път се показват пред българска аудитория. Известно е, че близко другарство е свързвало двамата създатели в младите им години.

Ето какво описа Вежди Рашидов при подреждането на експозицията:

„ Атанас Яранов е един от най-знаковите и най-разпознаваемите като жанр и страст български живописци. В младите ни години бяхме неразделно дружно с него – и в ателиетата, където обсъждахме творбите си, и в другарски кръгове, където дискутирахме креативния развой.

Последната ни фантазия преди неговата кончина през 1988 година беше да създадем двамата дружно галерия, за която имахме покана от Академията „ Лалиткала “ в Делхи. Тази фантазия бе помрачена, тъй като подлата болест на Яранов прекъсна пътя ни дружно към Индия… Тази галерия бе осъществена от мен и от нашия общ другар Георги Трифонов.

Атанас Яранов остава един от най-търсените и обичани български художници, една от най-ярките фигури в българската живопис, от чийто гений ние всички се учехме на творчество и висок морал, който той носеше в себе си като учебник “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР