Рисовете в България ще изчезнат ако няма закон за опазването

...
Рисовете в България ще изчезнат ако няма закон за опазването
Коментари Харесай

Рисовете в България ще изчезнат ако няма закон за опазването им

Рисовете в България ще изчезнат в случай че няма закон за опазването им. Това сподели гледачът на диви животни в столичния зоопарк Мария Тереза Кортес, заяви БГНЕС.

Кортес разяснява, че в зоологическата градина има 5 риса, като 2 от тях са от първото потомство на двойката Куанта (2,5 година, родена в зоопарка в Мюнхен) и Моргул (3 година, роден в зоопарка Шьонбрун, Виена).

Тя заяви, че на 3 май са се родили в парка евроазиатски рисове. Те са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете.

Досега ги пазехме в загадка, тъй като майката и дребните трябваше да имат успокоение. До година и половина те могат да живеят с майка си, по-късно би трябвало да отидат в други зоопаркове, най-вероятно в чужбина, изяснява тя.

В Червената книга на България евроазиатския рис е в категория " Критично заплашен тип ".

Според нея намаляването на популацията на рисовете у нас се дължи и на бракониери, които ги гонят.

Тя изясни, че рисовете живеят 17 години в природата .

В умозаключение Кортес разяснява, че сега се организира обичайното лятно зооучилище, само че за първи път онлайн поради ковид. В рамките на заниманията децата научават забавни обстоятелства за хората, които се грижат за животните , както и повече за жителите на зоопарка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР