Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално

...
Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално
Коментари Харесай

Лекар: Онкоболните са силно застрашени от коронавирус

Рисковете за здравето на пациенти с онкологични болести порастват съразмерно с увеличение честотата на случаите на COVID-19. Това съобщи доктор Мариана Атанасова в изявление, част от акцията „ Плюс мен “ на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19.
"В съпоставяне с общата популация тези пациенти са изложени на по-висок риск при вероятно заразяване с ковид. Самó по себе си онкологичното заболяване води до утежняване на общото положение на организма “, добави тя.
Д-р Атанасова акцентира, че положението на пациенти на интензивно лекуване се утежнява в допълнение при наслагване на зараза със SARS-CoV-2. „ Отчита се по-лошо протичане на Коронавирус инфекцията при имунокомпрометираните пациенти. Вече е ясно, че тези пациенти, които на фона на лекуването се разболяват от COVID-19, се възвръщат доста по-бавно. Заради късните затруднения, до които води COVID-19, от време на време лекуването се прекратява за по-дълъг интервал или се стига до понижаване на дозите на лекарството.
Всичко това може да бъде една от аргументите косвено да се утежни прогнозата за преживяемост при тези пациенти “, изясни началникът на Отделението по здравна онкология.
Тя цитира резултати от ретроспективно изследване, в което са включени 29 152 души с рак. „ Участниците в изследването са със приключен имунизационен курс, а като резултат се потвърждава добър клиничен резултат от имунизациите. При 57% от пациентите, които са били на химиотерапия, при 76% от тези на ендокринна (хормонална) терапия и при 85% от хората, при които не се организира лекуване, имунизацията е ефикасна. Това е доказателство, че след имунизацията пациентите имат ефикасна анти-COVID отбрана “, уточни лекарят.
Данни от друго изследване, наречено Capture, потвърждават, че след слагането на бустер, построяването на защитни антитела надминава 85%, което е сравнимо с резултатите при здравите хора, прецизира доктор Атанасова.
„ Няма учредения държанието на пациентите с онкологични болести във връзка с имунизациите да е по-различно от това на общата популация. Приложението на имунизациите би трябвало да се персонифицира – да бъде самостоятелно преценено за всеки пациент, само че няма противопоказания, поради които при тъкмо избран тип израстък да се заобикаля имунизация “, акцентира доктор Атанасова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР