Рисковете за сигурността на България и Европа при големи мигрантски

...
Рисковете за сигурността на България и Европа при големи мигрантски
Коментари Харесай

Елена Йончева: Рисковете за сигурността на България значително ще намалеят с новия мигрантски пакт

Рисковете за сигурността на България и Европа при огромни мигрантски рецесии доста ще намалеят, когато се одобри новият пакт за миграцията. Един от регламентите в него планува подробен скрининг на идващите по външните граници на Европейски Съюз, подробна, деликатна инспекция. Тези от идващите, за които има данни, че биха могли да застрашат сигурността, ще бъдат връщани на страните по генезис или в трети страни. Пактът е на крачка от окончателното му приемане. Това сподели Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в изявление за Диана Янкулова в предаването „ Неделя 150 “ на БНР.

Елена Йончева оглавява групата, която води договарянията по пакта сред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета. Още през декември беше реализирано авансово единодушие по всичките 10 законодателни акта, а на 14 февруари те бяха признати и от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). Очаква се дефинитивно да бъдат гласувани в Страсбург през април, сподели евродепутатът.

Елена Йончева акцентира, че с въвеждането на новия механизъм за взаимност, част от пакта, на България и другите страни по границите на Европейски Съюз към този момент няма да се постанова да се оправят сами, когато има мигрантски напън. Държавите членки ще би трябвало да разпределят минимум 30 000 души годишно по сред си, както и да отделят 600 млн. евро или да дават техническа или друга експертна помощ, сподели тя. Ако се постанова България да одобри мигранти от други страни, то това ще се равнява на 0.9% от този брой. Става въпрос за под 300 души годишно. Новото законодателство ще размени съществуващия в този момент Дъблински правилник, който задължава виновни за мигрантите в Европейски Съюз да са първите страни, до които те доближат. Обикновено това са тези, които се намират по външните граници, като България.

Дъблинският правилник не оказа помощ на Европа да се оправи с натиска през 2015 година и 2016 година От близо 10 години Европейски Съюз разисква - без резултат до момента, какви да са политиките по миграцията.

Новото законодателство е извънредно значимо, изключително за България. Вече няма да сме първата страна, виновна за нерегламентирано влизащите, сподели Елена Йончева. Тя открои обстоятелството, че механизмът за систематизиране на мигрантите ще е наложителен за всички страни членки – нещо, за което настояваше от името на социалистите и демократите. По настоящите в този момент правила – той е по избор и на процедура не работи.

Попитана за обвързването на мигрантската политика и Шенген, Елена Йончева уточни, че България от дълго време е изпълнила всички критерии за участие в Шенген. Съвместното изказване сред Австрия, България и Румъния, което беше публикувано дружно с решението на Съвета за отчасти влизане в зоната, и в което се упорства за бързо назад приемане на мигранти, стигнали до Австрия, не е правно обвързващо, разясни евродепутатът. Дъблинският правилник има ясни правила, съгласно които няма по какъв начин да се наложи България да вземе назад хиляди хора.

В същото време, държавното управление на България, което и да то, може да направи каквото реши - да одобри хиляди, макар че това не би отговаряло на националните ни ползи, сподели Елена Йончева. Опасенията на българите и на някои политически сили съществуват, тъй като няма доверие в ръководещите.

Тя напомни още, че в Европейски Съюз текат договаряния за ново шенгенско законодателство. То ще разреши на всяка страна да има по-голяма независимост за решение да затвори едностранно границите си за несъмнено време. Така ще отпадне аргументът на Австрия, която се тормози от мигранти. И сега Виена е затворила няколко гранични пункта с Германия, сподели Елена Йончева.

Миграцията най-вероятно ще е една от главните тематики в акцията за евроизборите, предвижда тя.

Елена Йончева разяснява и опцията Европа да развива отбранителните си качества. На този стадий няма потенциал да се построи обща защита, сподели тя. Елена Йончева е член и на комисията по защита (SEDE). Ако Европа желае да бъде фактор в геополитиката, би трябвало да има собствен защитителен потенциал. Въпросът е дали, откакто го добие, ще може независимо да взима решения и да отстоява ползите на европейските жители, без външна интервенция, разяснява още тя.

Коментарът за отбранителните качества на Европейски Съюз пристигна в подтекста на диалога за войната в Украйна. Европейски Съюз няма мощен глас по тази тематика, не сме водачи в намирането на спокойно решение, за нас е отредена донорска роля, сподели Елена Йончева. Според нея по този метод не са предпазени ползите на европейците. Затова и изследванията демонстрират, че на идния европейски избор ще се усилят гласовете за крайната левица и крайната десница. Сред европейската социалдемокрация към този момент има полемики, най-активни са част от сътрудниците от Германия, съгласно които изпращането на военна помощ няма да докара до  решение на спора. Рано или късно войната ще завърши на масата на договарянията. И там ще са Москва и Вашингтон, а Европа няма да има място, безапелационна беше Елена Йончева.

Попитана за разкритията от последните седмици в България, последвали убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, които осветиха мрежа от зависимости в правосъдната система, евродепутатът разяснява, че самият факт, че такава скица на брокерство е съществувала в продължение на години без да бъде наранена, значи, че евентуално има и доста други.

Елена Йончева беше помолена да отговори дали ще взе участие в идващите европейски избори, изключително откакто излиза наяве, че тематиките, по които работи, надвишават периода на един мандат. Всичките петима български евродепутати от левицата сме доста дейни и всеки от нас е водещ по тематики, които директно засягат България. Не виждам за какво госпожа Нинова, която мисли с болежка за бъдещето на Българска социалистическа партия и е очевидно отдадена да притегли още повече последователи, да не ни предложи да се включим в съревнованието. Разбира се, тя ще го направи. Друг е въпросът дали ние ще приемем, сподели тя. В отговор на въпрос за опцията Българска социалистическа партия да излъчи този път доста по-малко представители, Елена Йончева съобщи, че по-често смисълът е в борбата, в сравнение с в крайния резултат.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР