Рисковете при Великденското пазаруване идват и от това, че поради

...
Рисковете при Великденското пазаруване идват и от това, че поради
Коментари Харесай

КЗК: Какви са рисковете при Великденското пазаруване

Рисковете при Великденското извършване на покупки идват и от това, че заради пътешестване или поява на нови магазини потребителите се срещат с непознати за тях търговци, което ги слага в по-различна среда. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air.

„ Когато не сме били в контакт с даден търговец, той е нов за нас, рисковете са по-големи от това да не реагираме на момента и чак по-късно да усетим, че по отношение на нас е адресирана нелоялна комерсиална процедура ", изясни Маргаритов. „ Обикновено, когато пазарувате в търговски обекти регулярно, редовно, Вие имате избрани упования и знаете по какъв начин да реагирате, в случай че нещо се обърка. Когато става въпрос за нововъзникнали, в това число и амбулантни търговци, е належащо по-голямо внимание ", предложи той.

Председателят на КЗП обърна внимание на това, че по празници някои търговци могат да злоупотребят с еуфоричното въодушевление на клиентите си. „ Хората са по-приповдигнати, мислите им главно са съсредоточени върху това по какъв начин ще изкарат празниците с близки и познати. Вниманието малко сякаш се притъпява във връзка с това, което им се предлага като понижения, промоции. Търговците се пробват да се възползват от това намалено внимание, с цел да хитруват и да продадат нещо по-скъпо, в сравнение с то фактически коства, само че на промоция ", акцентира той.

Димитър Маргаритов означи, че за Великден обичайно се брандират артикули по характерен метод. „ Това единствено по себе си не би трябвало да води до повишение на тяхната цена. Обаче от време на време може и това да се случи ", разяснява той. Важното е потребителите да обръщат внимание на тези търговски способи и да подхождат към тях сериозно.

Трябва да се внимава и с амбулантните търговци, изключително при покупката на хранителни артикули, за които има избрани условия във връзка с производството и съхранението им. Тези търговци също би трябвало да съблюдават законовите условия по повод даването на информация за генезис на стоките, цени и така нататък

В седмицата на Великден инспекторите на КЗП ще ревизират в комерсиалните обекти и онлайн пространството правото на информация, оповестяването на цените, в това число и на питателните артикули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР