Рискът за възникване на рак може значително да бъде намален

...
Рискът за възникване на рак може значително да бъде намален
Коментари Харесай

Смъртоносно: 10 продукта, които ви отвеждат право в гроба

Рискът за пораждане на рак може доста да бъде понижен в случай че се трансформират и навиците ни на хранене. Множество изследвания и медицински проучвания сочат, че приблизително при 32-35% от случаите на рак може да се реализира предварителна защита посредством смяна в питателните привички. Положителният резултат при една такава перманентна смяна може да понижи доста риска от развиване на рак, като резултатът за другите типове рак варира от 10% за рака на белия дроб, 50% за рак на гърдата, до 75% за колоректален рак и рак на стомаха.

Известно е, че има връзка сред храненето и риска от избрани типове рак. Проучванията демонстрират, че всяка дневна порция (80-100 грама) на плодове и зеленчуци понижава риска от рак на устата с почти 20%, а на стомаха с към 30%. Високият банкет на хранителни влакнини (целулоза и др.) (средно 27 г/ден) е обвързван с 20% по-малък риск от рак на червата. Червеното и обработеното месо покачват риска от рак на червата, а високият банкет на сол и солените храни покачва риска от рак на стомаха.

За да се понижи риска от тези случаи на рак би трябвало да се ограничи потреблението на високо енергийни храни, наситени мазнини (напр. масло, кокосово и палмово олио), питиета, съдържащи огромни количества захар, солени храни, алено и обработено месо, препечени и пържени ястия). Консумацията на разнородни и здравословни храни, включващи доста плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да понижи риска от тези типове рак.

Световната здравна организация (СЗО) е съставила лист на най-опасните канцерогенни артикули, чието потребление би трябвало да бъде сведено до най-малко, в случай че не и изцяло прекратено.

Ето ги и тях:

Консервирана храна



Консервирана или по различен метод обработена храна в пластмасови съдове е евентуално рискова. Повечето контейнери за храни съдържат вещество, наречено бисфенол-А (BPA). Лабораторните проучвания демонстрират, че даже при доста ниски равнища, бисфенол-А може да аргументи нездравословно влияние върху човешкото здраве. Бутилки за вода и питиета, както и съвсем всички консервирани артикули в железни кутии съдържат това рисково вещество. Избягвайте консерви с означение PC (поликарбонат) и PVC (поливинил хлорид). Изоставете пластмасовите и железни съдове — използвайте керамични, порцеланови или стъклени предмети.

Рафинирана захар



Често я назовават "бяла гибел ". Рафинираната захар предизвика внезапно повишаване на инсулина и подхранва растежа на раковите кафези. Повечето употребявана захар задейства раковите кафези, което предизвиква прогресирането на заболяването. По-безопасен вид за хранене е естественият мед или кленов сироп.

Бяло брашно



При разчистване на пшенично брашно всички потребни субстанции се отстраняват. След това брашното се избелва с химикали, с цел да му даде прелъстителен външен тип. Оказва се, че изобщо не е натурален артикул, а нещо сходно на сурогат. В допълнение, бялото брашно има доста висок гликемичен показател. Това значи, че потреблението на артикули от такова брашно единствено покачва равнището на инсулин, като не дава питателните субстанции на организма. Въглехидратите в тялото се трансформират в захари. По-добре е да се понижи потреблението на артикули от бяло брашно.

Растения, закупени отвън сезона им



Пестицидите са химически препарати, употребявани дълго време за битка с бурени, вредители и заболявания по растенията. Пестицидите са токсини за хората и предизвикват заболявания като рак, затлъстяване, болест на Паркинсон, диабет и неплодородие. Те не се разпадат при готвене или при пържене. Повечето пестициди се натрупат в спанак, нектарини, ябълки, праскови, целина, грозде, круши, череши, домати, чушки и картофи. Но първенецът в наличието на пестициди са обичаните на всички ягоди.

Печено месо



По време на термичната обработка на месо се образува вещество като хетероцикличен амин. Когато аленото месо се подготвя при открит огън при високи температури, се образуват мощни канцерогени. Тези субстанции покачват риска от рак. Любителите на скара усилват риска от развиване на рак на простатата с 40%. Вредните субстанции се натрупват освен в самото месо, само че и в изпаренията при печене, които се популяризират в помещението и доближават до лигавицата и белите дробове.

Осолени, кисели и пушени артикули



Експертите считат, че 50 грама на пушено месо може да съдържа същото количество канцерогенни субстанции като дима от цялата кутия цигари. Едно бурканче маринована цаца е еквивалентна на 60 кутии цигари! Когато пушените артикули се подготвят при високи температури, нитратите се трансформират в доста по-опасни нитрити. Месо, риба, зеленчуци и плодове, когато се трансформират в деликатеси имат високо наличие на нитрати, които са превърнати в нитрозодиметиланилин (N-нитрозо). Това вещество фрапантно усилва вероятността от развиване на всички типове рак.

Продукти с дълъг период на валидност



Тези артикули съдържат консерванти, предопределени да удължат периода на валидност. Те могат да се натрупват в тялото с течение на времето. След това те се трансформират в отрови, които водят до недъгавост на здрави кафези в ракови. Най-често срещаните консерванти са натриев нитрит (Е250), серен диоксид, сорбинова киселина (Е200), натриев глутамат (Е621). Ако не можете да избегнете артикули с Е-добавки, пробвайте се най-малко да изберете тези с не повече от две такива субстанции.

Алкохол



Самият алкохол не е канцерогенно вещество. Но той не разрешава да се асимилират витамини, микроелементи и други значими хранителни субстанции, той потиска имунната система и по този начин способства за развиването на рак. Алкохолът усилва риска от рак на гърдата, устата, ларинкса, фаринкса, хранопровода, стомаха, панкреаса, ректума, пикочния мехур, белите дробове. А също по този начин предизвиква фиброза, цироза и рак на черния дроб. Всички алкохолни питиета би трябвало да се употребяват с нараснало внимание. Те са изключително рискови в композиция с цигари. Ако въздържането от алкохол е доста мъчно, се позволяват единствено 150 година вино или 0,33 година бира един път седмично.

Продукти с мухъл



В хранителни артикули, които са наранени от плесен плесени, се образуват микотоксини — тихи и незабележими убийци. Те могат да причинят злокачествена клетъчна недъгавост, могат да доведат до рак на черния дроб, стомаха и дебелото черво. Опасността от микотоксини се крие във обстоятелството, че те не са забележими в продуктите, не се трансформира тяхната миризма, цвят и усет, и не се разграждат посредством загряване или при друга обработка. Така че изхвърлете всичко, което стартира да се скапва.

Трансмазнини или Хидрогенирани масла



Произвеждат растителни масла от първични материали с химикали. След това се прави химическо почистване. Добавят се повече химикали, с цел да се промени усетът и миризмата. В готовото растително масло има голямо количество омега-6 мастни киселини. Но е известно, че един от проблемите на актуалното човечество е несъразмерната консумация на омега-6 от храната на фабричното произвеждане. Доказано е, че тези субстанции трансформират структурата на мембраните на клетките в тялото ни.

Този впечатляващ лист от нездравословни артикули, може да докара до обезсърчение. Дали въобще има артикули, които да не вредят на здравето ни?

Няма по какъв начин отговорът на този въпрос да е безапелационен, само че даже той да клони към отричане, ние сме тези, които вземат решение какъв брой и по какъв начин да понижат риска за своето здраве. Всички ние можем да сведем до най-малко приема на нездравословни или рискови за здравето ни артикули.

Ето и няколко съвета по какъв начин да понижим риска от рак:


Внимателно и усърдно почиствайте зеленчуците и плодовете, които купувате от магазина. Измиването им в сова не постоянно е задоволително, по този начин, че е добре да белите и кората им. Заменете пържите и пушени храни с варени, задушени или печени на фурна. Вместо пушено или пържено месо, яжте изсушено. Обърнете внимание на смяната във усета и миризмата на храната. Изхвърлете неотложно тези артикули, които са почнали да се скапват. Сухите и замразени храни са доста по-безопасни от солените и консервирани. Не купувайте зеленчуци и плодове в огромни количества. Вземете колкото можете да изядете през идващите 3 дни. Купувайте артикули, които са минали хигиеничен и епидемиологичен надзор единствено в оторизирани търговски пунктове. Съхранявайте цялата храна в хладилника. Алкохолните питиета е най-добре изцяло да бъдат отстранени или сведени до най-малко. За да прочистите организма си от насъбраните замърсители пийте натурални и пресни питиета с антиоксидантни свойства като сок от грейпфрут, зелен чай или черен чай. Рисковите фактори, които могат да допринесат за развиването на рака, са на всички места към нас и колкото и да се стараем не можем да ги отстраняваме изцяло, тъй като са се трансформирали в неизменима част от нашето всекидневие. Производителите на храни не се интересуват от вашето здраве, тъй че задачата да се предпазите и да живеете по-здравословно, зависи единствено и само от вас самите


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР