Рискът за България се повишава във всеки един момент, коментира

...
Рискът за България се повишава във всеки един момент, коментира
Коментари Харесай

Румен Радев: Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва

Рискът за България се покачва във всеки един миг, разяснява още президентът " Правителството дължи отговор на жителите, които му гласоподаваха доверие, за това чии ползи обслужва - техните или нечии други. Трябва да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския народен интерес ".

Това съобщи президентът Румен Радев в изявление пред публицисти в сряда. Той разяснява и прекъсването на доставките на газ от Русия за България. " Защо беше спрян газът единствено за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и по какъв начин те обезпечават енергийната си сигурност? Резервиран ли е към този момент потенциал от Гърция и от други страни? Икономическата война ескалира и рискът за България се покачва във всеки един миг ", безапелационен бе президентът.

Според него по този начин създалата се обстановка ще бъде " същински тест за европейската взаимност ". " Ще помогне ли и по какъв начин Европейски Съюз на енергийно най-зависимата и енергийно на-бедната страна ", сподели още Радев. Той счита, че старана ни " вероятно ще откри различни решения, само че това ще изисква време и средства и ще значи доста по-високи цени ".

Президентът разяснява и тематиката за износа на оръжие от страната ни. " Излизат редица разкрития за това къде отива българското оръжие. Недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войните, че българското оръжие подхранва този спор ", съобщи Радев.

Той се разгласи изрично срещу концепцията България да дава военна помощ на Украйна. " Това значи стъпка към директното замесване на страната ни в този спор. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалират острата реторика и апелите за победа. Ако успеха значи самоизтребление и икономическа разпродажба на Европа, то ние стремглаво вървим в тази посока.

България би трябвало да е част от напъните за мир и допустимо най-бързо преустановяване на този спор. Удължаването му ще има пагубни последствия в доста връзки ", разяснява президентът. Той счита, че не е нужно родна делегация да посещава Украйна, защото " суверенната българска позиция се създава в София ".

Радев разяснява и оповестената от Петков дарителска акция за муниции за Киев. " Според мен политици, които губят сензитивност към проблемите на своя народ, не могат да оказват помощ и на други нации. Аз съм дарявал свои заплати - за пенсионери, за български църкви, за българска просвета и " Българската Коледа ". Призовавам нашите политици, преди да избавят света, да погледнат към хилядите бедстващи българи ", съобщи президентът.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР