Рискът от заразяване с маймунска шарка е "много малък" за

...
Рискът от заразяване с маймунска шарка е "много малък" за
Коментари Харесай

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията обясни какви са рисковете от заразяване с маймунска шарка

Рискът от заразяване с маймунска шарка е "много дребен " за популацията като цяло, само че "висок " за хора, които имат по няколко полови сътрудници, сподели Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ЕЦПКЗ), представен от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

▶️ ‘Very low’ risk that monkeypox will spread widely, EU health agency says
— FRANCE 24 English (@France24_en)
"За популацията като цяло вероятността от заразяване е прекомерно дребна ",

уточни ЕЦПКЗ в първата си оценка на риска след необикновената поява на десетки случаи на заболяването в Европа и Северна Америка.

"Въпреки това вероятността от предаване на вируса при положение на непосредствен контакт ,

да вземем за пример при полови контакти с хора, които имат по няколко полови сътрудници, се счита за висока ", означи здравната организация.

Случаите на маймунска шарка по света нарастват.

Общо 85 случая на болестта са регистрирани до момента в осем страни от Европейския съюз (Франция, Белгия, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Португалия и Швеция), заяви ЕЦПКЗ. Междувременно здравните управляващи в Дания оповестиха първи регистриран случай на маймунска шарка в страната.

В Съединени американски щати случай на маймунска шарка бе регистриран в щата Масачузетс - мъж, който наскоро е пътувал до Канада. Здравните управляващи изследват дали това е обвързвано с дребни огнища в Европа.

Маймунската шарка нормално е лимитирана до Африка ,

а редките случаи в Съединени американски щати и други елементи на света се изясняват с пътувания до африкански страни. Малък брой доказани или хипотетични случаи бяха докладвани във Англия, Португалия и Испания.

Маймунската шарка стартира като грипоподобно заболяване, с отичане на лимфните възли ,

последвано от обрив по лицето и тялото. В Африка болестта се популяризира след ухапвания от гризачи или дребни животни, само че не се предава елементарно измежду хората.

Според учени в Европа, множеството от случаите са регистрирани при гейове или бисексуални мъже ,

а откривателите изследват опцията инфекцията да е била публикувана по време на секс.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като едрата шарка. Повечето хора се възвръщат в границите на няколко седмици, само че заболяването е съдбовна за 1 на 10 души, съгласно Световната здравна организация.

Все отново Световната здравна организация (СЗО) не счита, че установяваните напоследък случаи на маймунска шарка отвън Африка постановат всеобща имунизация.

Според нея ограничения като положителната хигиена и безвредното полово държание ще са ефикасни за преодоляване на разпространяването на заразното заболяване, сподели почитан представител на СЗО, представен от Ройтерс.

Ричард Пебоди, който управлява екипа на европейския клон на организацията за високорисковите патогени, съобщи в изявление за организацията, че наличните доставки на ваксини и медикаменти са относително лимитирани.

Той сподели това в миг, когато американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите оповестиха, че се приготвят да имунизират

околните контакти на хора, заболели от маймунска шарка, отбелязва Ройтерс. Също през вчерашния ден Германия съобщи, че преглежда разнообразни разновидности, а Англия предложи ваксини на някои здравни служащи.

Властите в Европа и Северна Америка изследват над 100 доказани и хипотетични случаи на маймунска шарка .

Засега не е открита повода за най-голямото разпространяване на инфекциозното заболяване отвън Африка, където то е ендемично. Много от инфектираните, само че не всички, са мъже хомосексуалисти, отбелязва Ройтерс.

Франс прес показва, че това, което озадачава и тревожи специалистите ,

е едновременната поява на случаи в редица страни, най-много в Европа. При това инфектираните не са пътували до Африка.

Основните ограничения за преодоляване на разпространяването на маймунската шарка са следенето на контактите и изолацията, сподели пред Ройтерс Пебоди. Той се аргументира, че вирусът не се предава доста елементарно, нито е предизвикал към този момент съществено протичане на болестта . Освен това имунизациите, употребявани против маймунската шарка (по принцип те са против на процедура изчезналата едра шарка), може да имат някои съществени странични резултати, обърна внимание представителят на СЗО.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР