Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на

...
Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на
Коментари Харесай

Радев: Рискът от продоволствена криза е заплаха за националната сигурност |

Рискът от продоволствена рецесия основава опасност за националната сигурност на България. Ако не бъдат взети навременни ограничения за подкрепяне на бранш „ Земеделие “, има опция дефинитивно да загубим този бранш.

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден посети Оранжериен комплекс – Сливенски минерални бани край Сливен. Той беседва с управлението на комплекса и с представители на компании от оранжерийния отрасъл.

Те приканиха за незабавни ограничения в поддръжка на производителите, които са изправени пред банкрут, както и да бъдат основани работни групи сред виновните институции в изпълнителната власт, които да предотвратят краха на оранжерийното произвеждане в България.

По думите на президента неналичието на навременни ограничения в бранш " Земеделие " освен може да докара до спомагателни обществени проблеми и ще се отрази на здравето на българите, само че и до срив в производството, който може да бъде обезщетен само с все по-скъп импорт и компромисно качество на продуктите.

„ Допускането на този срив през днешния ден, ще докара до това, че следващата година тези производители няма да ги има и няма кой да създаде реколтата идната година “, акцентира Румен Радев и уточни, че законодателството в региона на земеделието е в насипно положение, а рецесията изостря още повече трупаните с години проблеми.

Президентът напомни, че в исторически проект България е изхранвала освен своето население, само че и десетки милиони с износа си в чужбина. По думите му през днешния ден се следи противоположния развой. Българската продукция в магазините ни понижава фрапантно за сметка на вносната.

Радев уточни още, че би трябвало да бъдат подтиквани потвърдено работещите практики за по-добро коопериране, за диференцирани ограничения съобразени със спецификите на производството, с цел да се преодолее неподходящата позиция, в която селското ни стопанство бе сложено с присъединението ни към Европейски Съюз.

Той акцентира още един път, че би трябвало да се работи бързо, тъй като в случай че се допусне затриването на бранша, резултатите ще са печални. Румен Радев прикани да бъдат прегледани механизмите и ограниченията, с които страните към нас при по-неблагоприятни естествени условия подкрепят производителите по този начин, че те съумяват да внасят и у нас. Според президента страната ни има ресурса – плодородната земя, хората и експертиза, с цел да се оправи. По думите му би трябвало да намерим метод да използваме капацитета си и да го превърнем в положителни резултати в близко бъдеще.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР