Рискът от пожар при електромобилите не е по-голям, отколкото при

...
Рискът от пожар при електромобилите не е по-голям, отколкото при
Коментари Харесай

Бензинов автомобил се гаси с 500 литра вода, електромобил – с 10 000 литра

Рискът от пожар при електрическите автомобили не е по-голям, в сравнение с при бензиновите коли – за това свидетелстват изнесените от разнообразни източници данни. Но гасенето на колите на ток се оказва много по-трудно и постоянно пожарникарите даже в Германия не се усещат добре готови за такива случаи. И тамошните управляващи стартират да обръщат внимание на този проблем, написа изданието autobild.

Все повече електрически автомобили и хибриди стартират да се движат по пътищата на Европа. Асоциацията на немските пожарникари изиска от автомобилните производители поддръжка за оправянето с пожарите при колите на ток. Според eксперта по противопожарна сигурност Петер Бахмейер " до момента производителите на коли не са поели съответна отговорност за електрическите автомобили и обвързваните с тях опасности след пожар “.

Пред Spiegel Бахмайер добавя още, че рискът електромобил да пламне не бил по-висок от този при бензинов. Гасенето на батерия обаче постоянно е по-трудно и лишава доста повече време. " Обикновен автомобил може да бъде угасен за 15 минути с към 500 литра вода “, добавя Бахмайер. При електрическите коли обаче гасенето постоянно отнемало два до три часа и 10 000 литра вода. А по-късно транспортното средство трябвало да бъде следено в продължение на 72 часа, с цел да се предотврати повторното запалване на батерията. А с тази задача нямало по какъв начин да бъдат натоварени публичните огнеборци.

Ето за какво от Експертната комисия за пожарна и спешна сигурност на немските пожарникари желаят при положение на пожар с електрически автомобил производителите да изпратят експерти (каквато е практиката в химическата индустрия) и по-късно да се погрижат за репатрирането на запалената машина. В обособени федерални провинции като Бавария службите за пътна помощ поемат отговорността за угасения автомобил, само че съгласно Бахмайер нямало правилник в тази тенденция, който да работи в цяла Германия.

Проблемът с пламналите електрически автомобили има и още един аспект – и той е обвързван с поемане на отделяната при горенето флуороводородна киселина, която в избрани количества можело да се окаже животозастрашаваща за пожарникарите при контакт с кожата, излиза наяве от обява на RBB. Eто за какво пожарникарите ще би трябвало да бъдат оборудвани с нова техника и да преминат спомагателни образования, с цел да бъдат по-сигурни в дейностите си при електрически автомобили.

Докато при стандартните модели на ДВГ огнеборците употребяват пяна, при електрическите автомобили те би трябвало да ползват главно вода – защото тя обезпечава по-добър резултат на изстудяване, който не би разрешил батериите да пламнат. Поради същата причина водната бликам следва да бъде ориентирана точно към батериите. Най-лесно за тяхното разположение в самия автомобил пожарникарите могат да се ориентират от таблет, на който са заредени специфичните схеми, обезпечени от производителите (каквито има и за моделите на ДВГ).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР