Рискът от неочаквано избухване на война между Запада и Русия

...
Рискът от неочаквано избухване на война между Запада и Русия
Коментари Харесай

Началникът на британската армия : Западът се намира в риск от избухването на конфликт с Русия

Рискът от ненадейно експлоадиране на война сред Запада и Русия е по-голям от когато и да било от края Студената война насам, откакто доста от обичайните дипломатически средства към този момент са се изчерпали, сподели през днешния ден най-висшият боен във Англия, съобщи Ройтерс.

Генерал Ник Картър, който е шеф на генералния щаб на английската войска, съобщи, че има по-голям риск от напрежения в новата епоха на един " многополюсен свят ", в който държавните управления си съперничат за постигането на разнообразни цели и за налагането на друг дневен ред.

" Мисля, че би трябвало да сме деликатни хората да не позволен войнствената природа на някои от нашите политици да докара до позиция, в която ескалацията води до неверни преценки ", сподели още той.

Напрежението в Източна Европа набъбна през последните седмици, откакто Европейският съюз упрекна Беларус, че приема полети с хиляди мигранти, с цел да провокира съзнателно филантропична рецесия по границите му с Полша. Има заплаха в този спор да бъдат въвлечени и Русия и НАТО.

Президентът на Русия Владимир Путин през днешния ден съобщи, че изключителните учения на НАТО в Черно море съставляват съществено предизвикателство за Москва и че Русия няма нищо общо с рецесията на границата сред близкия му съдружник Беларус и Европейския съюз.

В днешното си изявление военачалник Картър сподели, че властнически противници желаят да употребяват всеки вероятен инструмент, който е на тяхно разположение, като да вземем за пример мигранти, повишение на цените на газа, прокси сили или хакерски атаки. " Характерът на военните дейности се е трансформирал ", заключи той.

След края на двуполюсния свят през Студената война и на еднополюсния свят, в който преобладаваща мощ бяха Съединени американски щати, в този момент дипломатите се изправят пред един по-сложен многополюсен свят, в който " обичайните дипломатични средства и механизми " от времето на Студената война към този момент не са разполагаем.

" Без тези средства и механизми има по-голям риск тези ескалации или тази ескалация да доведат до неправилна преценка ", съобщи Картър. " Тъкмо това считам, че е същинското предизвикателство, пред което се изправяме ", изясни английският военачалник.

Днес Англия заяви, че е изпратила дребен боен екип, с цел да изследва опцията за " инженерна поддръжка " за Полша по границата й с Беларус.

Освен това английски изтребители Тайфун през днешния ден са ескортирали два съветски военни самолета, които са нарушили въздушното пространство на Англия. Британските военни са си взаимодействали с сътрудници от НАТО, които са следили съветските самолети, до момента в който са прекосявали през интернационалното въздушно пространство.

Президентът на Русия Владимир Путин през днешния ден съобщи, че изключителните учения на НАТО в Черно море съставляват съществено предизвикателство за Русия

 Снимка: БТА/АР

" Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. С освен доста мощна военноморска група, само че и с авиация, включително и стратегическа авиация. Това е съществено предизвикателство за нас ", съобщи Путин.

Той както наподобява визираше присъединяване на няколко американски военноморски кораби в ученията в Черно море, за които Москва съобщи по-рано тази седмица, че ги следи.

Путин добави, че съветското министерство на защитата " имаше предложение за осъществяване на лични непредвидени учения в същите тези води, само че мисля, че това не е подходящо и че няма потребност да се утежнява още повече обстановката ", съобщи Франс прес.

Черно море се трансформира в гореща точка в връзките сред Москва и Запада, по-специално от анексирането на Крим през 2014 година от Русия. Няколко страни членки на НАТО - Турция, България, Румъния - са също така с изход на Черно море, където този западен боен алианс има постоянно учения и прави постоянно патрули.

Изявленията на съветския президент идват в миг, в който Вашингтон изрази безпокойствие от придвижване на съветски войски покрай границата с Украйна и предизвести Москва против възможна инвазия. Европейски Съюз също изрази безпокойството си през вчерашния ден по отношение на придвижването на съветски военни. А представител на европейската дипломация съобщи, че страните членки обменят отзиви със Съединени американски щати и Обединеното кралство по този въпрос.

Путин от своя страна упрекна Украйна, че употребява дронове турско произвеждане против проруските сепартисти в Източна Украйна, нещо, което Париж и Берлин също разкритикуваха.

В изявлението Путин през днешния ден също по този начин съобщи, че Русия няма нищо общо с мигрантската рецесия по границата на Беларус с Европейския съюз, предадоха международните организации. Той изрази вяра, че беларуският президент Александър Лукашенко и немската канцлерка Ангела Меркел скоро ще беседват между тях за рецесията. По думите му мигрантите желаят да отидат основно в Германия.

" Искам целият свят да разбере това. Ние нямаме нищо общо с това ", акцентира Путин.

По-рано тази седмица от Запад се чуха изказвания, че Русия е провела с Минск изпращането на мигрантите на източната граница на Европейски Съюз.

Според Путин европейските водачи би трябвало да се извърнат непосредствено към беларуския президент Александър Лукашенко, с цел да решат тази рецесия.

" От това, което разбрах, Лукашенко и Меркел са подготвени да беседват. Надявам се, че това ще стане в близко бъдеще ", съобщи той.

По-рано през седмицата полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна Путин, че е гарант на хибридната " офанзива " с мигрантите, приписвана на Лукашенко.

Според Путин миграционната рецесия е била основана от самите страни от Запада, съобщи ТАСС. Той напомни, че аргументите за мигрантските рецесии имат политически, боен и стопански темперамент. Путин напомни, че интервенцията, в която всички са взели присъединяване в Ирак, е довела в този момент до кюрдски бежанци оттова, а пък войната в Афганистан, траяла 20 години, води до от ден на ден и повече афганистански бежанци. Дефинирайки икономическите аргументи за миграцията, Путин сподели, че мигрантите избират пред огромната безработица в близкоизточните страни, включително и в страни, в които се добива петрол, да работят на Запад, тъй като там ще получават по-добро възнаграждение, обществени придобивки. Той уточни като образец Германия.

Путин съобщи също, че Беларус не се е съветвал с него, когато е заговорил за спиране на доставките на съветски природен газ за Европа, съобщи Ройтерс. Той съобщи, че сходно деяние може да навреди на връзките сред Минск и неговия основен съдружник Москва

" Неотдавна приказвах с Лукашенко два пъти и той не загатна сходно нещо пред мен нито един път, той даже не загатна за това ", сподели Путин.

" Разбира се на доктрина Лукашенко, като президент на директна страна, може да подреди нашите газови доставки за Европа да бъдат спрени. Но това ще значи нарушаване на нашия контракт за пренос на газ и се надявам, че това няма да се случи ", съобщи Путин.

Лукашенко насочи тази опасност в четвъртък в отговор на възможни нови европейски наказания против Минск поради миграционната рецесия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР