Рискът от граждански вълнения нарасна рязко по целия свят, тъй

...
Рискът от граждански вълнения нарасна рязко по целия свят, тъй
Коментари Харесай

Доклад: В 101 страни в света назрява риск от масови безредици

Рискът от цивилен безредици набъбна внезапно по целия свят, защото развитите народи и нововъзникващите пазари се борят със спираловидна инфлация и катаклизми, изострени от нашествието на Русия в Украйна,според отчет.

От 198 страни, проследени в Индекса на гражданските безредици, 101 демонстрират възходящ риск през третото тримесечие на 2022 година, съгласно изследване, събрано от разследващата фирмаVerisk Maplecroft.Това е най-голямото нарастване от създаването на класацията през 2016 г, написа " Bloomberg ".

Потенциалът за вълнения нараства в цяла Европа, която се приготвя за дълга зима на енергийни спирания заради войната в Украйна, както и в развиващия се свят, където скоковете на цените на главните артикули провокираха опасения за световна хранителна рецесия.Очаква се опасността да нарасне през идващите месеци, споделят откривателите.

Особено в развитите народи гражданските безредици могат да одобряват формата на демонстрации и работен стачки с капацитет да раздерат обществената тъкан на нациите.

„ Това са значими събития от позиция на нарушение на всекидневния живот “, сподели Химена Бланко, основен анализатор на Verisk Maplecroft, в изявление.В нововъзникващите пазари най-лошият сюжет може да включва „ протести, грабежи, даже опити за събаряне на държавното управление “, сподели тя.

Глобалната инфлация евентуално щесе задържи с месеци, без изгледи да се върне към равнищата преди двойните разтърсвания на пандемията Коеид-19 и войната в Украйна – даже в случай че инфлацията на потребителските цени се чака да се намали ненапълно през втората половина.

Що се отнася до гражданските безредици, до момента в който откривателите на Verisk предвидиха нарастване на риска през 2020 година, скокът, показан от проучванията, е „ надалеч по-лош “ от в началото планувания, се споделя в отчета.Нивата на инфлация значат, че съвсем половината от страните в показателя са категоризирани като „ високи “ или „ рискови “ равнища на риск.

Нарастващият капацитет за вълнения евентуално ще бъде овладян единствено със „ доста понижение “ на цените на храните и силата, демонстрира отчетът.Времето също е фактор, изключително в Европа, където един леден отоплителен сезон би влошил енергийната рецесия на континента.

Богатите народи като Германия, където вероятността за енергиен дефицит се е показала в по-високи сметки за газ и електричество и в постояннипрекъсвания на тока, демонстрират напредък.Дори Швейцария, където инфлацията е най-висока от три десетилетия и формалните лица предизвестяват за задържащи севисоки цени, записва нарастване, демонстрира проучването.

Горещите точки измежду разрастващите се народи включват Шри Ланка, където необятно публикувани митинги против дефицит на гориво и неприятно ръководство смъкнаха държавното управление тази година, до момента в който странатапреговаря за избавителен проект.Алжир, където приходите от газ са предотвратили съкращенията на разноските, демонстрира максимален капацитет за риск през идващите шест месеца, споделиха откриватели.

Много народи, които съумяха да поддържат стопанските системи си посредством пандемията, в този момент се борят да запазят обществените разноски.Сред тях са: Египет, Боливия, Филипините, Сърбия, Зимбабве и Босна и Херцеговина.

Индексът се извлича от набор от изследвания, оценяващи фактори като инфлация, механизми за превъзмогване на спорове и въздействието на вълненията.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР