Рискът от голямо бедствие в Запорожката атомна електроцентрала ужасява украинците.

...
Рискът от голямо бедствие в Запорожката атомна електроцентрала ужасява украинците.
Коментари Харесай

The Washington Post: Ядрена авария в АЕЦ Запорожие ще засегне всички страни на Черно море

Рискът от огромно злополучие в Запорожката атомна електроцентрала ужасява украинците. Но рискът не е единствено за тях, а за всички страни на Черно море, в това число България, написа The Washington Post, съобщи Факти и Българска телеграфна агенция.

Атомната централа е в непрекъсната заплаха, защото съветски и украински войски си разменят огън наоколо до нея, само че шансът за злополучие се е нараснал внезапно след разрушаването на язовир Каховка надолу по течението. Наводнението заплаши доставката на вода, нужна за изстудяване на реакторите на централата и отработеното гориво, написа американското издание.

Украински публични лица упрекват съветските сили в съзнателно взривяване на част от язовира - изказване, което Москва отхвърли. Още през октомври украинският президент Володимир Зеленски предвижда, че Русия ще унищожи язовира. Сега Зеленски и други високопоставени украински чиновници предизвестяват, че съветските сили възнамеряват да саботират атомната електроцентрала Запорожка област, най-голямото сходно оборудване в Европа.

Военното разузнаване на Украйна предизвести, че руснаците са заложили експлозиви до четири от шестте реактора и са минирали охладителното езеро, употребявано за снабдяване на вода за изстудяване на реакторите и отработеното гориво. Министерството на вътрешните работи провежда подготвителни упражения на всички равнища на ръководство за справяне с възможна нуклеарна злополука. Те включват обмисляне на евакуации в избран радиус от централата, затваряне на пътища и основаване на контролно-пропускателни пунктове за инспекция на хората за излагане на радиация.

Руските сили поеха контрола над атомната електроцентрала скоро откакто президентът Владимир Путин подреди пълномащабно навлизане през февруари 2022 година Само 3000 от 11 000 чиновници в атомната централа са оставени да следят интервенциите ѝ - минимумът, с цел да поддържат централата в сигурност и прекомерно дребна численост за справяне с спешна обстановка.

В случай на нуклеарна злополука токсичен облак може да се популяризира из Украйна, замърсявайки земеделската ѝ земя и евентуално носейки се над европейските съседи с радиоактивни частици, които усилват риска от ракови болести. Радиоактивното замърсяване евентуално ще доближи и река Днепър, която се влива в Черно море. В взаимозависимост от водните течения, замърсяването може да засегне всяка страна по крайбрежията на Черно море.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР