Рискът от голям петролен разлив в Балтийско море се е

...
Рискът от голям петролен разлив в Балтийско море се е
Коментари Харесай

Руският сенчест флот повишава риска от петролен разлив в Балтийско море

Р искът от огромен петролен разлив в Балтийско море се е нараснал, откакто Русия стартира да употребява " горист флот " от танкери, с цел да заобикаля рестриктивните мерки върху износа на нефт , предизвести финландската гранична защита.

Експертите настояват, че така наречен нереален флот от танкери с непрозрачна благосъстоятелност или без подобаваща застраховка е разрешил на Кремъл да продължи да изнася макар наложеното от Запада ембарго и ограничаването на цените на петрола върху световните продажби.

" Със сигурност оценката ни, изключително през последната година, е, че съществува нараснал риск от произшествие с екологични последствия " , съобщи пред Агенция Франс Прес ръководителят на звеното за морска сигурност към финландския щаб на граничната защита Микко Симола.

Той изясни, че към 70 остарели танкера " призраци ", всеки от които може да транспортира повече от 100 000 тона недопечен нефт, минават през Финландския залив всяка седмица.

Броят на плавателните съдове, които плават в региона, " е почти същият или даже по-голям, в сравнение с преди съветското нахлуване против Украйна ", сподели Симола.

Всички петролни танкери, тръгващи от огромните съветски пристанища Приморск, Уст-Луга, Висоцк и Санкт Петербург, употребяват еднакъв маршрут през Финския залив, граничещ с Финландия и Естония.

Лошото положение на старите танкери усилва риска от механически повреди, които могат да доведат до тежък нефтен разлив, изключително в изискванията на плитките води и нежните екосистеми на Балтийско море.

" Друг притеснителен фактор е несигурността във връзка с собствеността и застрахователното покритие на корабите " , добави Симола, цитирайки страни на флага, които " не са били виждани преди в северната част на Балтийско море ", като Камерун, Габон, Джибути, Палау и Белиз.

Предполага се, че тези страни не са осведомени с плаването в северните ледови условия, което усилва риска от екологична злополука, сподели той.

Финландската гранична защита ускори наблюдението на морето малко след пълномащабното навлизане на Русия и налагането на западните наказания.

" Правим всичко допустимо, с цел да сме непрекъснато готови за действия по реагиране на морската околна среда, в случай че има потребност " , сподели Симола.

В случай на огромен нефтен разлив в региона на Финския залив, бреговата защита на прилежащите страни Естония и Швеция също може да бъде призована за помощ. 

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР