Риск за националната сигурност в момента представлява Русия. Засега пряка

...
Риск за националната сигурност в момента представлява Русия. Засега пряка
Коментари Харесай

Стоянов: Засега пряка заплаха за въвличането на България във военен конфликт няма

Риск за националната сигурност сега съставлява Русия. Засега директна опасност за въвличането на България във боен спор няма, сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в двудневното съвещание на своите сътрудници от НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

България разполага със остарели руски системи за противовъздушна защита (ПВО)

и по тази причина е належащо да взе участие в обща система, съобщи още служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Говорим за единна система с единно управление ,

която да може да реагира във всеки миг, разясни той. По неговите думи на нашата страна сходна система ѝ би трябвало бързо. Имаме потребност от незабавно включване в единна система. Колкото по-скоро, толкоз по-добре, добави той.

Стоянов заяви, че е подписал дружно с още 14 страни от алианса

писмо за планове за основаване на европейски противоракетен щит. Той означи, че системата ще бъде обезпечена с социална поръчка на Европейски Съюз и изрази вяра идващото държавно управление да продължи тази самодейност, тъй като е извънредно значима за България.

Министърът разясни, че към този момент такива системи създават Съединени американски щати и Израел ,

само че е допустимо да се контракти част от производството да бъде в Европа, в това число у нас. Кога и по какъв начин ще се случи, доста е рано да се каже, добави той.

Стоянов означи, че на срещата на НАТО не е бил обсъждан въпросът с изказванията на Русия ,

че през България е минал камионът, взривен на Керченския мост. Той дефинира съветските изказвания като хибридна офанзива, която цели само злепоставянето на нашата страна.  Министърът съобщи, че не е належащо България да желае съвещания по член 4 от Вашингтонския контракт. Въобще не смятам, че е удачно. Не виждам причина да го вършим, сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР