Риск от спиране на газовите доставки за България няма. Това

...
Риск от спиране на газовите доставки за България няма. Това
Коментари Харесай

Има ли риск от спиране на газовите доставки за България

Риск от прекъсване на газовите доставки за България няма. Това сподели енергийният специалист Иван Хиновски в ефира на NOVA.

По думите му "Газпром " не може да си разреши сходни загуби.

"България получава газ по напълно друго трасе от това, което е с риск за военни спорове. Освен това през нас минава трансбалкански газопровод, който доставя газ на Гърция ", уточни Иван Хиновски.

При сходни рецесии ходовете са едни и същи, акцентира той.

"Тази игра беше играна преди време, когато в резултат на лимитирани доставки от „ Газпром” плюс други външни фактори, цената доближи 1820 евро за мегаватчас. Тогава 11 танкера, натоварени с полутечен американски и катарски газ, се върнаха по средата на пътя към Китай, разтовариха го в Европа и цената падна до 600-700 евро ", изясни специалистът.

"Акциите на "Газпром " към този момент се сринаха много съществено. Те и в този момент са ощетени и губят и не могат да си разрешат "да ни санкционират ". Ако вдигнат цената, както съветският президент Владимир Путин заплашва, Европа ще се обърне към подпазарите на полутечен газ и цената ще падне ", добави Хиновски.

И изясни, че това не е станало досега, защото природният газ към момента е по-евтин от втечнения.

Вчера някогашният съветски президент и министър председател Дмитрий Медведев, който продължава да бъде измежду доближените на президента Путин, излезе с изказване в Twitter, което провокира остра паника на Стария континент, в това число и в България, за рекорден скок на цената на синьото гориво и най-много опасения от спиране на доставките и за нашата страна.

"Добре пристигнали в новия свят, където европейците скоро ще би трябвало да заплащат по 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ, написа Медведев в обществената мрежа.

German Chancellor Olaf Scholz has issued an order to halt the process of certifying the Nord Stream 2 gas pipeline. Well. Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)

Руската компания "Газпром " има няколко съществени трасета, на които може да разчита за износа на газ към Европа.

С максимален потенциал е "Уренгой - Помари - Ужгород ", прочут и като Западносибирския газопровод,

по който се доставя газ от находищата в Сибир до Централна и Западна Европа, преминавайки през територията на Украйна, Словакия и Унгария. Капацитетът му е 100 милиарда куб. метра годишно, само че след охлаждането на връзките сред Украйна и Русия доставките по него понижават значително.

Газопроводът "Ямал "

Годишният му потенциал, по който тече газ от арктическия полуостров през територията на Беларус и Полша до Германия, е 33 милиарда куб. метра. От 21 декември 2021 година обаче газ по това трасе не постъпва в Европа. Доставките са обърнати - от Германия към Полша, а "Газпром " не резервира спомагателни потенциали и по това трасе в последните седмици, в това число и в търговете за март.

"Северен поток 1 "

През този подводен газопровод Европа, и в частност Германия, може да получава до 55 милиарда куб. метра годишно. В момента тече процедурата по узаконяване по разширението на плана - "Северен поток 2 ", който ще удвои потенциала на това трасе, т.е. до общо 110 милиарда куб. метра. Този газопровод е под опасността от наказания, в случай че Русия нападне Украйна.

През предходната година по "Северен поток 1 " доставките са рекордни и надвишават плануваната мощ - малко над 59 милиарда куб. метра.

"Турски поток "

Това е маршрутът, който Русия употребява, с цел да заобиколи Украйна при доставките на газ за Източна Европа. Едната от тръбите на плана е планувана непосредствено за турските консуматори, а другата - за Европа. Капацитетът за Европа е съвсем 15,8 милиарда куб. метра годишно, като тръбите минават през територията на България и се разпределят към останалите европейски страни.

Турция получава непосредствено газ от Русия по още едно трасе - "Син поток " с потенциал на доставките от 16 милиарда куб. метра годишно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР