РИОСВ спря два парогенератора в ТЕЦ Република в Перник, има

...
РИОСВ спря два парогенератора в ТЕЦ Република в Перник, има
Коментари Харесай

ТЕЦ Република: Топла вода в Перник може да има, ако РИОСВ отмени заповедта си

РИОСВ спря два парогенератора в " Топлоелектрическа централа Република " в Перник, има и газогенератор, само че той сега е в планов ремонт и по тази причина в града няма топла вода.


Кога ще има топла вода в Перник? От " ТЕЦ-Република " обявиха, че има по какъв начин да бъде възобновено подаването на топлата вода, само че за задачата Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да анулира заповедта си за прекъсването на двата парогенератора. Тази заповед пристигна след инспекция за замърсяването на въздуха, която откри потреблението на забранен тип гориво. Инспекцията предложи потреблението на газогенератор, който да обезпечи топлата вода. Това обаче няма по какъв начин да се случи, защото тече планов ремонт, който ще продължи месеци.

От Министерството на околната среда и водите не плануват анулация на заповедта, тъй че обстановката в Перник най-вероятно ще остане непроменена в идващия месец. Освен хората, които останаха без топла вода в своите домове, с този проблем се сблъскаха и детски градини, и лечебни заведения.

Студен душ след митинги и инспекции за качеството на въздуха - жителите на Перник към този момент четвърти ден затоплят водата си с бързовари.

От " ТЕЦ-Република " не са дали публична информация на здравната ревизия в Перник в какъв период няма да има топла вода. Според законовите разпореждания, детските градини и лечебните заведения са длъжни да имат различен източник на топла вода. Рисковите отделения като хирургиите и педиатриите да вземем за пример са обезпечени с бойлери. Под въпрос остава обстановката в детските градини, които ще отворят порти на 16 септември. Затова и там от на следващия ден стартират инспекции.

Явор Чаушев - РЗИ: Там, където се откри, че няма вода, според нормативните докумети, ще бъдат издадени и връчени наставления да се обезпечат проточни бойлери.
От " ТЕЦ-Република " са безапелационни, че ремонтът на парогенератора, който не е спрян от еко инспекцията, е планов и не идва като отговор на реакцията на институциите.

Любомир Спасов - изпълнителен шеф на " Топлофикация - Перник ": В началото на всяка година всяка Топлоелектрическа централа или централа като нас подава в Министерството на енергетиката своята капиталова или ремонтна стратегия. В тази стратегия ремонтът на парогенератор 3 е залегнат за септември месец.
В същото време хората в Перник не престават да се оплакват от замърсен въздух.

Очаква се до месец да станат ясни резултатите от инспекцията в " Топлоелектрическа централа Република ". Още преди дни от прокуратурата обявиха, че в случай че бъдат открити нарушавания, може да се стигне до тежки имуществени наказания.

В момента на територията на " Топлоелектрическа централа Република " не работи нищо, освен парогенераторите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР