РИОСВ- Смолян започва проверки на най-големите находища на мурсалски чай

...
РИОСВ- Смолян започва проверки на най-големите находища на мурсалски чай
Коментари Харесай

Тръгват проверки за неразрешено бране на мурсалски чай

РИОСВ- Смолян стартира инспекции на най-големите залежи на мурсалски чай в региона, намиращи се в землищата на с. Мугла и Девин, оповестиха от инспекцията.

Екоекспертите ще ревизират дали се съблюдава възбраната за бране на лечебното растение от естествените залежи. Предвидените санкции за нарушителите са от 100 до 3000 лева

Беритбата на мурсалски чай от естествените залежи е неразрешена за поредна година със заповед на Министерство на околната среда и водите. Наред с екоинспекцията, спазването на забранителната заповед ще се следи и от представители на горските и ловни стопанства.

Мурсалският чай - билката, достигнала до британската кралица

Създадените в Мугла и Триград плантации от обработен мурсалски чай не попадат рестриктивните мерки, които са в действие за естествените залежи. Отгледаният в тези плантации чай може да се продава, само че с удостоверения, издадени от кметствата и общините.

Мурсалският чай е балкански ендемит, включен в Червената книга на България, прецизират от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Среща се в планините Славянка, Пирин и Родопите на надморска височина от 1000 до 2200 метра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР