РИОСВ-Пловдив започва проверки на кариерата в Шишманци. Инспекцията ще организира

...
РИОСВ-Пловдив започва проверки на кариерата в Шишманци. Инспекцията ще организира
Коментари Харесай

РИОСВ проверява кариерата в Шишманци, сезира РЗИ и Министерство на енергетиката

РИОСВ-Пловдив стартира инспекции на кариерата в Шишманци. Инспекцията ще провежда измервания на концентрацията на ФПЧ (фини прахови частици) във въздуха, които се отделят при рандеман от находището " Шишманци-2 ". Проверката им идва в отговор на редица цивилен сигнали, в които локални споделят терзание от активността и нейното въздействие върху здравето и парцелите им.
Прочетете още
От Регионална инспекция за опазване на околната среда показаха пред медията ни, че екоинспекторите не дават период за осъществяване на инспекцията. „ Първо ще се изчакат положителни атмосферни условия. Ако времето е влажно, това може да повлия на резултатите и те да не бъдат акуратни. Трябва изсъхнало време, с цел да се види оптималната степен на разпространяване на ФПЧ “, показаха оттова.

Припомняме, че кариерата в Шишманци и нейното разгръщане станаха мотив за няколко митинга на локалното население. Те направиха жива верига на пъти, по който минават камионите с придобит материал, с цел да изкажат несъгласието си с употребата на находищата. На 8 април в 11:30ч. следва четвърти митинг с искане да бе бъде разширяван обсега на кариерата. Повече за настояванията им, може да прочетете тук:

От инспекцията допълниха, че инспекцията им ще бъде ориентирана напълно към съществуващите сега залежи в Шишманци . По отношение настояването на „ Холсим “ АД да разшири обсега на рандеман в трето находище, те обявиха, че капиталовото желание на компанията е на доста ранен стадий. Регионална инспекция за опазване на околната среда е била известена през февруари за него, като на 9ти въпросния месец е постъпило условие за Оценка на въздействието върху околната среда от самия вложител.

„ Предвижда се да се извършат замервания по одобрена методика и на равнищата на шума в околната среда по границите на индустриалната площадка на кариерата и пред най-близките къщи в селото. На инспекциите ще бъдат поканени и сигналоподателите, а резултатите от мониторинга ще бъдат оповестени “, се показва в известие на ревизия до медиите.

След приемането на сигналите Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е сезирала Регионалната здравна ревизия и Министерство на енергетиката.

РЗИ има пълномощията да извърши инспекция на здравния риск от наднормен звук . Инспекторите биха могли да измерят равнищата на проникващия звук в домовете на жителите и да се произнесат дали той надвишава здравните правила. Дали такава инспекция ще бъде инициирана, към момента не ясно.

Сигналите са поданици на Шишманци да препратени и до Министерството на енергетиката, което е страна по подписания концесионен контракт с оператора на кариерата. Ведомството може да извърши инспекция във връзка нарушение целостта и здравината на домовете в селото , защото „ МЕ утвърждава методите и технологиите за рандеман и първична преправка на подземни благосъстояния, в това число посредством използване на взривни действия в сходство с условията на  Закона за подземните благосъстояния “, разясняват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР