РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина за строежа на новия мол Променада

...
РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина за строежа на новия мол Променада
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина за строежа на мола в центъра на Пловдив

РИОСВ-Пловдив даде зелена светлина за градежа на новия мол " Променада " на мястото на Сточна гара в Пловдив. Това стана ясно от решение на Екоинспекция от тази седмица. Документът сочи, че няма да се прави оценка на влияние върху околната среда по отношение на построяването на комерсиалния развлекателен комплекс, който по план би трябвало да бъде издигнат върху 56 декара в центъра на града. 
Прочетете още
Според еколозите няма възможност градежът на новия мол да окаже доста негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони.

Припомняме, че капиталовото желание за мол " Променада " е на " Непи прожект фор " - българското сдружение, представител на огромния холандски конгломерат, което държи няколко мола в София. 

Парцелът, върху който би трябвало да се появи комерсиалния център, към този момент е разчистен от остарели постройки, хамбари и линии. Той е заключен между - бул. „ Христо Ботев ", бул. „ Найчо Цанов ", жп линиите и новопроектираната обслужваща улица, свързваща кръстовището при улица „ Авксентий Велишки " и новото кръгово придвижване при надлез „ Родопи ". Улицата ще минава до терена на ЖП линиите.

По план сградата ще съдържа едно подземно равнище, едно приземно равнище, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и паркинг. На подземното равнище се чака да има с изключение на паркинг, огромен хранителен магазин, както и магазини за промишлени артикули, като строителни материали и мебели. По комерсиалните етажи се чака да има редица магазини на известни марки, заведения за хранене и кафенета. 

На последното трето покривно равнище на постройката са планувани площи за открит паркинг за леки коли. Броят на паркоместата е очакван да бъде 1900. На етажа ще са ситуирани и киносалони. На по-късен стадий ще се създаде и покривна структура за помрачаване над паркоместата с опция върху нея да се инсталира покривна ФЕЦ.

Мотивите на РИОСВ-Пловдив сочат, че няма риск за отрицателно влияние на плана.

" Предвид предлаганото строителство се допуска, че осъществяваните строителни действия, няма да доведат до замърсяване и дискомфорт на околната среда в региона, защото не се плануват действия, при които да се отделят обилни замърсители в околната среда. Реализацията на капиталовото предложение ще бъде осъществена по типичен способи за сходен вид обекти в границите на обсъжданията парцел, без да излиза с въздействието си отвън границите му. Не се допускат основни негативни въздействия върху факторите на виталната среда, респективно риск за човешкото здраве ", написа в претекстовете на решението. 

Решение на Екоинспекцията, с което се дава зелена светлина за плана, губи правно деяние, в случай че в период 5 години от датата на влизането му в действие не е почнало реализирането на капиталовото предложение. Също по този начин може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Министерство на околната среда и водите. 

Процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда пред РИОСВ-Пловдив е най-важната стъпка за изкарване на позволение за градеж. Едва откакто вложителите получат такова, могат да пристъпят към истински действия по осъществяване на плана. 

 

 

 

Визия на последния прочут план:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР