РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция Източнобеломорски район“ - Пловдив (БДИБР)

...
РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция Източнобеломорски район“ - Пловдив (БДИБР)
Коментари Харесай

Замърсиха Марица при Пазарджик и Пловдив с нефтопродукти

РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ - Пловдив (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пазарджик към Изпълнителна агенция по околна среда ревизират замърсяване на река Марица с нефтопродукти, оповестиха от пресцентъра на Басейнова дирекция.
Контролните органи на екоминистерството са открили случайно изпускане на нефтопродукти от цех „ Каучук “ АД в отпадъчните води на предприятието. Директорът неотложно е спрял индустриалния развой, с което е прекратено следващо замърсяване. Оказало се, че в завода има индустриална повреда в завод " Транспортна лента " от спукана тръба на хидравлична преса и е прекратена активността му.

Взети са проби от реките Пишманка и Марица за нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди. Установен е филм от нефтопродукти по течението и на двете реки, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Втори екип от специалисти от Регионална лаборатория - Пловдив прави мониторинг на Марица в сектора от Пловдив до Стамболийски за определяне разпространяването на замърсяването с нефтопродукти. След привършване на инспекциите Басейнова дирекция ще разгласява спомагателна информация за резултатите.

„ Каучук “ АД документално уведоми РИОСВ-Пазарджик за аргументите и подхванатите дейности. Преди обновяване на индустриалния развой Регионална инспекция за опазване на околната среда ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните води на предприятието.

Веднага след получения сигнал от Басейнова дирекция регионалният шеф на Пловдив Дани Каназирева разпореди да бъдат подхванати незабавни ограничения за ограничение на разлива и недопускането му по течението на река Марица. На място сега са екипи на региона и Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението”, които ще се опитат да сложат боново оборудване във водите на река Марица в града, в региона на моста на Адата, с цел да бъдат уловени нефтопродуктите.

„ Ако се наложи екипите ще работят непрекъснато, само че ще бъдат подхванати всички нужни ограничения, с цел да не се допусне разпространяване на замърсяването по Марица. В непрекъсната връзка сме с Басейнова дирекция и Гражданска отбрана, всички дейности се координират, съобщи регионалният шеф.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР