РИО ДЕ ЖАНЕЙРО (АП) — След десетилетия забавяне и натиск

...
РИО ДЕ ЖАНЕЙРО (АП) — След десетилетия забавяне и натиск
Коментари Харесай

Официалният термин на Бразилия за бедни общности е предал стигма. Най-накрая беше направена промяна

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО (АП) — След десетилетия закъснение и напън Бразилия разгласи във вторник, че занапред нататък ще употребява „ фавели и градски общности “, с цел да категоризира вместо това хиляди небогати градски квартали на предходния термин „ субнормални агломерати “, който беше необятно обсъждан като стигматизиращ.

От 1990 година националният статистически и географски институт, прочут с португалския си акроним IBGE, стартира да употребява „ субнормални агломерати “, с цел да опише места с нередовна претовареност и незадоволителни публични услуги.

Общият термин включваше освен фавели — най-често свързвани с гъсти, хълмисти квартали в Рио де Жанейро — само че и голям брой други термини, употребявани в цяла Бразилия, като пещери, низини, кокилни къщи и други, където обитават милиони.

Промяната на името, оповестена в изказване, следва развой на размисъл, който стартира през 2000-те години и IBGE организира повече от 20 вътрешни срещи и по-късно още няколко с консултативна група от външни специалисти, съгласно нейн...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР