Римокатолическата църква трябва сериозно да помисли за разрешаване на брак

...
Римокатолическата църква трябва сериозно да помисли за разрешаване на брак
Коментари Харесай

Във Ватикана заговориха за край на безбрачието за свещениците

Римокатолическата черква би трябвало " съществено да намерения " за разрешаване на брак на свещеници , сподели почитан чиновник на Ватикана и консултант на папа Франциск в изявление, оповестено в неделя и представено от Ройтерс.

" Това евентуално е първият път, когато го споделям обществено и това ще прозвучи еретично за някои хора ", сподели архиепископ Чарлз Шиклуна от Малта, който също е помощник-секретар в Дикастерията за доктрината на Вярата - доктриналния офис на Ватикана, в изявление пред вестник Times of Malta.

Папа Франциск през 2019 година, изискващо свещениците да съблюдават безбрачие. Но това не е публична теория на Църквата и по тази причина може да бъде променено от предстоящ папа.

В изявление за латиноамерикански медии през 2023 година папа Франциск още веднъж приказва за правилото за безбрачие, като сподели, че " то не е постоянно, като свещеническото ръкополагане ", а е " дисциплинираност ", която може да бъде преразгледана.

Говорител на Ватикана не отговори на искане за коментар.

Шиклуна, може би най-известен с следствията си на закононарушения със полово принуждение, означи, че на свещениците е било позволено да се женят през първото хилядолетие от историята на Църквата и че бракът е позволен през днешния ден в източния ритуал на Католическата черква.

" Ако зависеше от мен, щях да преразгледам условието свещениците да съблюдават безбрачие ", сподели той. " Опитът ми сподели, че това е нещо, върху което би трябвало съществено да помислим.

64-годишният Шиклуна сподели, че " Църквата е изгубила доста чудесни свещеници, тъй като са избрали брака ".

Той сподели, че " има място " за безбрачие в Църквата, само че също по този начин би трябвало да се има поради, че свещеникът от време на време се влюбва. След това той би трябвало да избере " сред нея и свещеничеството и някои свещеници се оправят с това, като скрито вземат участие в сантиментални връзки ".

Дебатът дали римокатолическите свещеници би трябвало да имат право да се женят датира от епохи.

Женените мъже имат право да стават свещеници в източния ритуал на Католическата черква, както и в Православната черква. Протестантските и англиканските църкви също разрешават брак за сещенниците.

Противниците на брака за свещенниците в Римокатолическата черква споделят, че безбрачието разрешава на свещеника да се посвети напълно на Църквата.

През 2021 година папата отхвърли предлагането да се разреши на някои възрастни женени мъже да бъдат ръкоположени в отдалечени региони на Амазонка, където на някои места вярващите виждат духовник единствено един път годишно.
 Папа Франциск е срещу женени мъже да са свещеници
Папа Франциск е срещу женени мъже да са свещеници

Не разрешава и на дамите да служат като дякони
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР