Рим трябваше да е центърът на световното честване на 500-годишнината

...
Рим трябваше да е центърът на световното честване на 500-годишнината
Коментари Харесай

Рим отбелязва 500-годишнината от смъртта на Рафаело на фона на пандемията

Рим трябваше да е центърът на международното честване на 500-годишнината от гибелта на ренесансовия художник и проектант Рафаело с невиждана галерия на негови произведения, заяви уеб сайтът Уонтид ин Роум.

Изложбата със 100 картини на Рафаело, 40 от които заети от галерията " Уфици " във Флоренция, очакваше хиляди гости, доста от които пристигнали особено от чужбина. Предварителните продажби на билети провокираха голям интерес. Тя обаче беше открита дискретно през март в " Скудериe дел Куиринале ", тъй като тъкмо тогава италианското държавно управление разгласи ограничаващи ограничения против ковид и прикани всички да съблюдават еднометрова отдалеченост.

Ръководството на музея се стараеше да поддържа разпоредбите за отдалеченост три дни, като чиновници с маски лимитираха достъпа. След това, единствено след 72 часа изложбата беше затворена, макар че беше планувана от години и скъпите картини станаха пленници на невидимата смъртоносна опасност.

Рафаело, половин век след гибелта си на 6 април 1520 година, стана най-голямата жертва на ковид в региона на културата в Италия. Заради изключителното състояние в страната са затворени всички музеи, археологически обекти, кина и театри.

Властите се пробват да извлекат оптималното от обстановката и насочват феновете на Рафаело към лекции в интернет и виртуални визити на изложбата в " Скудерие дел Куиринале ", която ще остане затворена, до момента в който бъде вдигната карантината. По проект тя трябваше да продължи до 2 юни, само че феновете на ренасансовия талант се надяват тя да бъде удължена.

Рафаело Санцио да Урбино е един от тримата велики ренесансови майстори, паралелно с Микеланджело и Леонардо. Роден е в Урбино през 1483 година Той е доста работлив и високо скъп през късия си живот и получава огромни поръчки от двама папи - Юлий Втори и Лъв Десети. Част от работите му са в Апостолическия замък във Ватикана, където изрисува три стаи, а четвърта приключват учениците му по негови скици. Други негови произведения са в църкви и дворци в Рим, които в този момент са затворени поради епидемията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР